Zsófia
17 °C
21 °C

Ha Gyárfás bevallja a Fenyő-gyilkosságot, 12 évet kaphat az ügyészség szerint

2019.09.12. 09:29 Módosítva: 2019.09.12. 10:51

A Fővárosi Főügyészség előkészítő ülésen azt fogja javasolni a bíróságnak, hogy amennyiben Gyárfás Tamás, volt sportvezető beismeri, hogy ő volt a felbujtó a 20 évvel ezelőtt meggyilkolt Fenyő János ügyében, akkor 12 év fegyházat kapjon, illetve 10 évre tiltsák el a közügyektől, írja a Magyar Nemzet. 

A Pestrisrácok.hu megkapta a Gyárfás-ügyben készült vádiratot, amiből kiderül, hogy az ügyészség álláspontja szerint bár Fenyő János és Gyárfás Tamás a kilencvenes évek végén nyilvánosan kibékültek egymással, de "Fenyő János nem hagyott fel Gyárfás Tamás gazdasági tönkretételével, az úszószövetség korábbi elnöke pedig ezt felismerve legkésőbb 1997. szeptemberében eldöntötte, végleg megszabadul fő üzleti ellenfelétől, és megöleti a Vico-birodalom urát" - idézi a kormányközeli portál a vádiratot. Ibolya Tibor fővárosi főügyész nyilatkozott a Pestisrácok.hu-nak.

A két üzletember vitája a Magyar Rádió tulajdonában álló RTV újsággal kiadói jogának átadásával kezdődött, amelyet hiába vásárolt meg Fenyő, végül a rádió nem hosszabbított a kiadóval, ezért Fenő kiadott egy másik - akkoriban igen népszerűnek számító - műsorújságot, a Színes RTV néven. Fenyő úgy gondolta, Gyárfás becsapta őt. Innentől a két médiamogul a nyilvánosság előtt zajló háborút –  amelyben zsarolás, fenyegetés és bántalmazás illetve emberrablás is szerepelt –vívott egymással, ami közben még Horn Gyula akkori miniszterelnök is megpróbált békíteni közöttük, nem sok sikerrel.

Végül 1997 őszén Gyárfás a vádirat szerint már Fenyő meggyilkolására készült, előbb Tasnádi Péternek fizetett, aki nem végezte el a bérgyilkos munkát, majd Portik Tamás következett, innentől közismert a történet.

Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás védőügyvédje szerint a bizonyítékok nem erősítik meg Gyárfás bűnösségét, és „Gyárfás soha, senkinek nem adott megbízást Fenyő János megölésére, és a Portik-féle felvételek inkább a védekezését igazolják, hiszen az Energol-vezér  abban volt érdekelt, hogy kicsikarjon tőle egy mondatot, miszerint az ő parancsára likvidálták Fenyő Jánost, ám ez nem sikerült, mert Portik provokációját mindig visszautasította” - írja a Pestrisrácok.hu.