Két laptopot foglaltak le a józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt kampányközpontjában

2019.09.12. 14:03 Módosítva: 2019.09.12. 14:04

Egy nem is érintett önkéntes és Udvarhelyi Tessza kampányfőnök laptopját foglalta le a rendőrség a tegnapi házkutatáson, mondta Pikó András, a VIII. kerület ellenzéki polgármester-jelöltje az Index kérdésére.

Egy hétfői újsághír alapján tette a feljelentést a helyi választási bizottság. A Magyar Nemzet azt feltételezte, Pikóék csalnak, amit az ellenzék tagadott. A rendőrség a feljelentés után megszállta az ellenzéki politikus kampányközpontját. Az MSZP szerint a rendőrség politikai nyomásra hajtotta végre az akciót, és más esetekben, amikor fideszes esetek látnak napvilágot, a rendőrök nem mozdulnak. Pikó András jelölt is a politikai szálat hangsúlyozta:

Tegnap személyesen is megtapasztaltam Sára programjának lényegét: Kocsis Máté háta mögé bújva rendőrséggel akarja eldöntetni a józsefvárosi választást. Ez nem fog sikerülni, mert a döntés józsefvárosiaké, akik nem ezt érdemlik.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és hogy a rendőrség nem politikai megrendelésre dolgozik. Az lenne a furcsa, ha nem indítana eljárást a választási bizottság jelzésére, mondta Gulyás, aki azt is hangsúlyozta, hogy a helyi választási bizottság volt a feljelentő.

Hogyan néz ki a helyi választási bizottság? A helyi választási bizottság választott tagjait a helyi képviselő-testület választja, amely a kerületben fideszes többségű, ez egészül ki a pártok által delegált tagokkal, de mivel ott csak egy ellenzéki van, a Fidesz és a fideszes többség által választottak többségben vannak ebben a bizottságban.