Pikó Andráséknál házkutatást tartott a rendőrség, dübörög a kampány

2019.09.12. 07:34 Módosítva: 2019.09.12. 07:34

Mindent felülírt a rendőrség házkutatása a VIII. kerületben induló Pikó András kampánycsapatánál, pedig az inkább oroszországi ellenzékkel szembeni fellépésre emlékeztető, a támogató aláíróívekkel kapcsolatos feljelentés nélkül is mozgalmas volt a szerda, egy hónappal az önkormányzati választások előtt.

A Fidesz váratlan átigazolásokkal hívta fel magára a figyelmet:

  • a kormánypárthoz – pontosabban a KDNP-hez – állt át a Balatonfűzfőt 29 éve irányító egykori MSZP-s polgármester, ami azért is furcsa, mert a KDNP indít egy másik jelöltet is a városban;
  • az LMP-s színekben mandátumot szerzett 13. kerületi Tempfli József;
  • és visszatért a párthoz a 2016.ban a kopaszbotrány közepette boltzáras kérdést benyújtó Erdősi Lászlóné férje, aki 9 év után ismét fideszesként indul a választáson, hogy megőrizze polgármesteri posztját Herceghalmon.

Közben a kormánymédia révén arról értesülhetett a nyilvánosság, hogy az ellenzék előbb Józsefvárosban, majd Terézvárosban is furcsán kezeli a támogatóíveket. Vagy mégsem, mert az érintett Pikó András 8. kerületi ellenzéki jelölt, és Szűcs Balázs 7. kerületi ellenzéki jelölt csapata által posztolt képeken nem átírogatják az íveket – vagy hamisítják, amit az Origo felvillantott lehetséges megoldásként –, hanem ellenőrzik, hogy az adatgyűjtők adatai rajta van-e minden íven, mert különben a választási bizottság azt nem fogadná el – állítja az ellenzék, amely a kamuprofilok veszélyére is felhívta a figyelmet.

A panaszokat a választási bizottság elutasította, a jelölteket bejegyezték, így az ellenzék szerint az egész felfújt botrány csak a vereségét érző Fidesz által beindított médiagépezet munkájának gyümölcse.

Megvan azonban az ellenkezője is: az egri polgármesterjelölt az ellenzék  szerint  a Fidesz listájáról szerezte támogató aláírásait. Házkutatásról ebben az ügyben nem érkezett hír.

Volt ígéretdömping is:

Siófokon a 2014-es okostelefon-osztás után – ami egyébként nem hozott győzelmet a fideszes polgármesternek – idén autópályamatricák ígéretével győzködi a Fidesz a szavazókat, hogy ezúttal érdemes az ellenzéki polgármester helyett a kormánypárt jelöltjére szavazni.

A IX. kerületben pedig az önkormányzatnak az jutott eszébe, hogy megbecsülésük jeléül a 65 évnél idősebb ferencvárosiak ezentúl évente egyszer hatezer forintos juttatásban is részesülnek. Szerencsére ezt már első alkalommal a választások előtt, október 1-jén, az idősek nemzetközi világnapján átvehetik. Igaz, a fideszes Bácskai János vezette önkormányzat csak azoknak küldi el megbecsülésének hatezer forintos bizonyítékát, ha az érintett ezt az önkormányzatnál igényli is.

Az előválasztások szervezését lebonyolító aHang korábban jelezte szándékát, hogy összehozna egy polgármester-jelölti vitát. Karácsony már többször jelezte, hogy erre készen áll, az előválasztásoktól végül távol maradt, de mégis induló Puzsér Róbert szintén. Berki Krisztián és Thürmer Gyula szándékáról nem tudni, a főpolgármester viszont válaszolt. Igaz, Tarlós István nyilatkozatából az nem derül ki egyértelműen, hogy részt venne-e a vitán.

Igaz, Kósa Lajos már elmondta, hogy szerinte értelmetlen lenne egy ilyen vita, mert hát „az alkalmatlanság áll szemben az alkalmassággal” – közölte a tárcanélküli miniszter.