Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

273 lakosra jut 9 polgármesterjelölt egy szatmári faluban

2019.09.13. 09:41

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen indulna a legtöbb, szám szerint kilenc polgármesterjelölt az októberi önkormányzati választáson, a településen a KSH 2018-as adatai szerint 273 állandó lakos van. 

Öt évvel ezelőtt a Pest megyei Tápióság volt a rekorder, ahol 13 jelölt indult.

A pénteki adatok alapján nyolc olyan település is van, ahol nyolc polgármesterjelölt van: Boldva (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Egyházasrádóc (Vas megye), Görcsöny (Baranya megye), Királyegyháza (Baranya megye), Őrtilos (Somogy megye), Szeged (Csongrád megye), Tarnabod (Heves megye), Zalatárnok (Zala megye). Huszonkét településen hét polgármester-jelöltet jelentettek be az októberi választásra.

A tízezer lakosnál kisebb településeken a jelölteket egyéni listán választják meg, a választópolgárnak annyi szavazata van, ahány fős képviselő-testületet kell választani. Ebben a rekorder a Békés megyei Kunágota, ahol 49 jelölt indul a hat képviselői helyért, de 48 jelölt van a Hajdú-Bihar megyei Egyeken, 46 a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon és a Baranya megyei Alsószentmártonban, 42 pedig a Heves megyei Halmajugrán.

Negyven egyéni listás jelölt van Tiszalúcon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), 38 Battonyán (Békés megye), 36 Aranyosapátiban (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és Jászárokszálláson (Jász-Nagykun-Szolnok megye), 35 pedig Tápiószőlősön (Pest megye).

Öt évvel ezelőtt 45 jelölt volt a legtöbb, ennyi közül választhattak Mezőkovácsháza (Békés megye) és Kunmadaras (Jász-Nagykun-Szolnok megye) választópolgárai.

Az október 13-ai választáson

  • a legidősebb jelölt 92 éves, a legfiatalabb 18 éves
  • polgármester-jelöltek közül 5858 férfi és 1739 nő;
  • egyéni listán 23 130 férfi és 11 947 nő indulna,
  • a tízezresnél nagyobb településeken pedig az egyéni választókerületekben 4318 férfi és 1604 női jelölt van.  

(MTI)