Bombát hatástalanítanak vasárnap a Móriczon

2019.09.13. 16:29

Egy amerikai gyártmányú, 250 kilogrammos légibomba hatástalanítását végzik az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái vasárnap, közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A robbanótest hétfőn került elő a Szent Margit Gimnázium parkjában zajló építkezés során. Az iskola kertjében új tornacsarnok épül (az ezzel összefüggő fakivágásokról részletesebben itt írtunk).

Az új tornacsarnok munkagödre, itt korábban kert volt.
Az új tornacsarnok munkagödre, itt korábban kert volt.
Fotó: Olvasói fotó / Index

Vasárnap a rendőrség 686 lakást, irodaházakat, vendéglátó helyiségeket ürít ki a környéken, és lezárják a Móricz Zsigmond körtér, a Himfy utca, a Villányi út, a Balogh Tihamér lejtőn lévő útszakasz, a Ménesi út, a Bartók Béla út, a Somlói út, a Villányi út, a Kelenhegyi lépcső meghatározott szakaszát.

A tűzszerész katonák a bomba kiemeléséhez és hatástalanításához akkor kezdenek hozzá, amikor a lakosságot és a közlekedést érintő korlátozó intézkedéseket a rendőrség megtette. Az érintett lakásokba, illetve szolgáltató- és irodaházakba várhatóan a késő délutáni órákban lehet visszatérni.

A biztonsági zárás ideje alatt a Gárdonyi Géza Általános Iskola (Bartók Béla út 27.) befogadó helyként üzemel.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a lezárás a tömegközlekedést is érinti: várhatóan 9.30-tól nem jár a 17-es és a 61-es villamos Újbuda-központ és a Budaörsi út között, a 19-es és a 49-es villamos a Szent Gellért tér és Kelenföld vasútállomás között, a 41-es és a 47-es villamos Újbuda-központ és a Szent Gellért tér között, az 56A villamos pedig a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér között.

Az érintett buszjáratok is a lezárt útszakaszt elkerülve közlekednek. A 7-es busz a Kosztolányi Dezső tér és a Szent Gellért tér között módosított útvonalon, Újbuda-központ érintésével közlekedik. A 27-es busz rövidített útvonalon, a Sánc utca és a Villányi út között közlekedik. A 114-es, a 213-as és a 214-es busz a Móricz Zsigmond körteret Újbuda-központ érintésével éri el. A 133E busz Újpalota felé nem érinti a Budafoki út/Karinthy Frigyes út és a Móricz Zsigmond körtér megállóhelyet. A 240-es busz pedig a Móricz Zsigmond körtér helyett Újbuda-központ végállomásig közlekedik.