Eljárást indított a NAIH az ajánlóívek miatt

2019.09.13. 08:37

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárást indított, mert számos bejelentés érkezett, hogy az önkormányzati választáson indulók ajánlóívein szereplő személyes adatokat valószínűsíthetően jogosulatlanul kezelték - közölte a hatóság az MTI-vel.

A közlemény szerint az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat a jelöléstől eltérő célra felhasználni jogellenes, mivel az ajánlóívek másolása (sokszorosítása, fénymásolása), valamint duplikált adatbázisok létrehozatala az azokon szereplő információk alapján sérti az adatvédelmi rendelkezéseket.

Ha a NAIH bármilyen adatvédelmi jogsértést tapasztal a választások lebonyolításával kapcsolatban, a rendelkezésére álló hatósági eszközökkel a jövőben is következetesen fel fog lépni ellene - írták.

A NAIH közleményéből nem derül ki, hogy pontosan mi vagy ki ellen indult az eljárás, de az elmúlt napok eseményei alapján feltételezhetően a józsefvárosi és/vagy az erzsébetvárosi összellenzéki polgármesterjelöltek és stábjuk ellen. Mint ismert, a Józsefvárosban induló Pikó Andrást és kampánycsapatát egy Facebook-csoportból a Magyar Nemzethez kiszivárgott fotó alapján azzal vádolják, hogy tiltott adatbázist építenek az ajánlóíveken található személyes adatokból. A cikk alapján a helyi választási bizottság feljelentést tett, a rendőrség pedig szerda délután kiszállt a jelölt kampányközpontjába, ahol kihallgatták a közös ellenzéki polgármesterjelölt kampányfőnökét, valamint laptopokat is lefoglaltak.

Erzsébetvárosban szintén egy fotó alapján feltételzi a kormányhoz közeli Origo, hogy az ajánlóíveken lévő támogató aláírásokat lemásolták, hogy tiltott adatbázist építsenek. Szűcs Balázs összellenzéki képviselőjelölt visszautasította a vádakat, szerinte a fotón mindössze az látható, hogy ellenőrzik az adatokat, hogy minden az előírásoknak megfelelő legyen. Erzsébetvárosban egyébként a helyi választási bizottság már visszautasította egy anonim feljelentő kifogását.

Arról, hogy a Fidesz körüli választási csalás gyanúja miatti esetekre nem ugrott rá ilyen intenzítással a rendőrséggel, ebben a cikkünkben írtunk részletesen: