Rendkívüli parlamenti ülés lesz a klímaváltozásról

2019.09.13. 11:34

Jövő szerdán tartja az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülését, amelyen határozatképesség esetén egy klímaügyi határozati javaslatot vitatnának meg.

Kövér László házelnök napirendi javaslata szerint - amelyet pénteken tettek közzé az Országgyűlés honlapján - a rendkívüli ülés 10 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, és ha ezek után határozatképes lesz a Ház, akkor az interpellációk, az azonnali kérdések és a kérdések elhangzását követően megvitathatják az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról szóló, ellenzéki határozati javaslatot.

A határozatképességhez a Fidesz-KDNP képviselőinek is meg kellene jelenniük, megkérdeztük a kormánypártot, hogy képviseltetik-e magukat az ülésen. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Az LMP augusztus végén jelentette be, hogy kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. A rendkívüli ülés összehívását az LMP-s képviselők mellett támogatták a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is.

Az ülés megtartását a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcs miatt tartják fontosnak az ellenzéki képviselők, akik szeretnék megvitatni a kormány klímacsúccsal kapcsolatos álláspontját, valamint azt, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén.

Nemrég bemutattuk, hogy a Fideszben azért nem szeretik a klímatémát, mert nem lehet benne pártpolitikai törést képezni. A kormánypártban évek óta olyan ügyeket keresnek, amelyek mindenkit megszólítanak, de a pártok ellentétes véleménnyel vannak róla. Ilyen például a migráció, amiben az emberek négyötöde egyet ért Orbánékkal, viszont az ellenzéki pártok nem. 

A klímaváltozás elleni küzdelemmel az a probléma a kormánypárt politikusai szerint, hogy nemcsak jobboldali és baloldali szavazók tartják fontosnak, hanem az ellenzéki pártok is; emiatt Orbán a baloldalhoz hasonlóan kénytelen azt mondani, hogy "miután úgy látjuk, hogy ez globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés vagy a következmények elhárítására tett intézkedések is globális szintű cselekvést igényelnek".

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.