Olyan emberek vezetik ezt az országot, akik gyűlölik Budapestet

2019.09.13. 18:07 Módosítva: 2019.09.13. 21:07

„Védjük meg a megtámadott Pikó Andrást és csapatát!” címmel tartottak demonstrációt a budapesti Práter utcában, a Pál utcai fiúk szoborcsoportnál az ellenzéki jelölt szimpatizánsai. A tüntetést élőben közvetítettük a Facebookon, és itt is. A Facebook-eseményen ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, tudósítónk szerint pedig közel 800-900-an lehettek a helyszínen. Az esemény szervezői között ott van Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP, a DK és a Momentum is.

Pikó András mellett tüntettek az ellenzékiek a Práter utcában

A tüntetés kezdete előtt mindössze nyolc perccel zárták le a helyszínt az autóforgalom elől, addig a tömeg a szűk járdákon gyülemlett fel az út mindkét oldalán. Körülbelül 300-400 tüntető gyűlt össze már háromnegyed 6 körül, a demonstráció kezdete előtt pedig már alig lehet mozdulni a Práter utcában, akkora volt a tömeg. 

Hat óra után megérkezett Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is a helyszínre, ezzel szinte egyidőben hangzott fel a Mi vagyunk a Grund – ahogyan pár hete is a főpolgármester-jelölt kampánynyitóján is.

Elsőként Pikó András, a VIII. kerület polgármesterjelöltje szólalt fel: „Az igazunk és a bátorságunk biztos tudata mellett a ti támogatásotok ad erőt – és amikor propagandával árasztottak el bennünket, akkor is ti tudtatok segíteni, ezt köszönjük nektek.” Szerinte a Fidesz nem tud elszámolni az elmúlt évek kerületi kudarcaival, emiatt pedig a napjaik meg vannak számlálva. Beszéde közben végig egy narancsszínű mappát tartott magánál: mint mondta, ezek az elmúlt évek gyanús józsefvárosi ügyeinek aktái, amikkel kapcsolatban elszámoltatást ígért.

Karácsony Gergely és Pikó András
Karácsony Gergely és Pikó András
Fotó: Huszti István / Index

„Ha Pikót és csapatát támadják, mindannyiunkat támadnak meg!” – folytatta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője. A Fidesz szerinte már a diktatúra előszobájában van, a megfélemlítés a hatalom részéről pedig bár eddig is jelen volt, mostanra a félelmük miatt új szintet lépett.

Hogy merészelik megvádolni Pikó Andrást és csapatát azok, akik Kubatov-lista nélkül nem tudnának megkülönböztetni egy élő választópolgárt egy villanyoszloptól?

– mondta Kunhalmi a jelölt elleni vádakról. Tovább szidva a kormánypártokat, Tarlós Istvánt egy túlkompenzáló volt SZDSZ-esnek nevezte, aki szerinte lassan szélsőségesebb lesz a saját pártjánál.

Kunhalmi után következett a XVII. kerület polgármester-jelöltje, a DK-s Gy. Németh Erzsébet, aki szerint „Budapest nem Tarlósé, nem Kocsis Mátéé, nem a Fideszé, hanem a szabad, budapesti magyaroké.” Szerinte történelmi felelőssége van a pártoknak abban, hogy kiálljanak a civilek mellett. „Jöhet bárki, akár a TEK is, mi itt vagyunk és itt leszünk október 13-án is. Ma még nem tartunk ott, mint Isztambulban, ahol könnygáz és gumilövedékek között kell kivívni a szabadságot – de az sem tántorítana el minket.”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt mondta, hosszú ideje, személyesen is ismeri Pikó Andrást, aki szerinte tiszta és hiteles ember, és Józsefváros reménysége. Szerinte a kormánypártot csak alulról építkezve, kemény munkával lehet megdönteni, ahogyan azt csinálja Pikó is. „Tűzbe mennék érte, és remélem, ti is kiállnátok mellette. (...) Tudom, milyen az, amikor a hatalom betámad – a családunkat, a barátainkat, a legközelebbi hozzátartozóinkat támadják meg.” Donáth szerint ilyen támadások idején nem megijedni kell, hanem százszor olyan keményen tovább dolgozni.

Végül Karácsony Gergely szólalt fel, aki szerint bár támadja őket a kormánypárt, nincs miért félniük, mert Budapesten az európai szabad Magyarország hívei vannak többen. „Azt akarjuk, hogy ne azt várják el, hogy egy politikus tudjon lopni – hanem azt, hogy legyen talpig becsületes.” Szerinte az elmúlt napokban épphogy a talpig becsületes embereket rágalmazták meg, ráadásul a rendőrség aktívan vesz részt az ellenzékiek megfélemlítésében. „Most azt gondolták, hogy olyanokat támadtak be, akik még nem elég erősek. Tévedtek: nem az erős emberekben, hanem az erős közösségekben hiszünk.”

Karácsony a Tarlós-Orbán-paktum Gulyás Gergely által belengetett felmondásáról azt mondta, a kormány megmutatta, hogy tekint a választópolgárokra: „Nekik ti csak jobbágyok vagytok, nekik a főváros egy hűbérgyarmat. (...) Olyan emberek vezetik ezt az országot, akik mindig is gyűlölték Budapestet.” Szerinte az európai és szabad ország vágya mindig is a fővárosból indult, ezért Budapestnek nagy a felelőssége, hogy elindítsa a változást Magyarországban.

A demonstráció végül közös énekléssel zárult, a rendezvény után pedig Karácsony Gergellyel és Pikó Andrással is beszéltünk.

A demokratikus verseny szempontjából az lenne a legfontosabb, hogy az esélyes jelöltek küzdjenek meg. De nekem semmilyen feltételen nincsen, ha Tarlós fél egyedül, felőlem hozhatja a vitára a barátait is.

– így válaszolt az Indexnek Karácsony Gergely arra a kérdésre, hogy a főpolgármester-jelölti vitán szívesen látná-e Puzsér Róbertet vagy Berki Krisztiánt is.

Pikó András pedig elmondta, nem voltak elég óvatosak a Facebook-csoportba való beengedésnél: mindössze egy kérdésre kellett válaszolnia a jelentkezőknek, és csak az ismerősök listáját nézték végig a szűrésnél. A szivárogtató kamuprofil viszont olyan ismeretségi kört alakított ki maga körül, hogy például Pikóval is 14-15 közös ismerőse volt, így nem is tűnt gyanúsnak egyáltalán. Mostanra archiválták ezt a csoportot, és figyelnek arra, hogy ne terjedjen el a bizalmatlanság a kampánycsapatban, ami most már más csatornákon keresztül kommunikál egymással – azt nem árulta el Pikó, hogy melyek ezek.

Pikó András VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányirodájában szerda este tartott házkutatást a rendőrség, miután a sajtóban fotók jelentek meg arról, hogy a stábja az ajánlóívekkel és laptopokkal dolgozik. A kormányoldali média szerint Pikóék jogsértő módon az íveken lévő adatokat vitték fel a gépeikre. A helyi választási iroda a cikkek után feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozni kezdett. (A helyi választási bizottság választott tagjait a helyi képviselő-testület választja, amely fideszes többségű, ez egészül ki a pártok által delegált tagokkal. Ez azt jelenti, hogy lényegében fideszes kötődésűnek mondható a bizottság többsége.) Ezután egy nappal volt a házkutatás.

Pikóék rágalomhadjáratról beszélnek, azt mondták, ők nem az adatokat másolták át, hanem azt tartották nyilván, hogy melyik gyűjtőív kinél, és milyen állapotban van, azokkal ugyanis szigorúan el kell számolniuk a választási bizottság felé. A stábtól két laptopot foglaltak le.