Az FBI segítségével fogtak el Budapesten két külföldi csalót, akik dollármilliókkal verték át az embereket

2019.09.14. 09:15

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájával (FBI) együttműködésben két, Budapesten bujkáló, nemzetközi elfogatóparanccsal körözött férfit is őrizetbe vettek, írja a Police.hu.

A rendőrség híréből úgy tűnik, hogy két külön ügyről van szó:

  1. Az USA hatóságai átutalásos csalás bűntett elkövetése miatt adtak ki elfogatóparancsot egy 44 éves amerikai állampolgár ellen. A férfi által vezetett csoport amerikai befektetőktől összesen 3,5 millió dollár értékben csalt ki pénzösszegeket jelentős hozamú befektetések ígéretével, melyeket azonban nem teljesítettek. A nemzetközi együttműködés eredményeképpen a nyomozók beazonosították a magyar fővárosban bujkáló férfit, akit a KR Bevetést Támogató Osztály (BTO) munkatársainak bevonásával 2019. szeptember 4-én a VIII. kerületben elfogtak.
  2. Szintén az USA körözte azt a 28 éves francia-izraeli állampolgárt, aki egy olyan nemzetközi bűnbanda tagja volt, mely több tízezer amerikai sértettet – jellemzően nyugdíjasokat – károsított meg kisösszegű megtakarítások jelentős hozamú befektetésének ígéretével.  A szervezetten működő elkövetők a legalitás látszatának fenntartása érdekében több országban – így Mauritiuson és Ukrajnában – is működtettek „hívásfogadó központokat” és erőszakos stílusban, vissza nem térő és egyszeri lehetőség ígéretével vették rá a magánszemélyeket az átutalásokra.  Az elkövetők összesen 145 millió dollár kárt okoztak az amerikai sértetteknek. Az ebben az ügyben kiszabható büntetési tétel felső határa húsz év szabadságvesztés. A KR NNI nyomozói a kapott információk alapján megállapították, hogy Budapesten rejtőzködik a 28 éves férfi, akit a KR BTO közreműködésével 2019. szeptember 12-én a főváros VI. kerületében elfogtak.

A rendőrök mindkét férfit kiadatási őrizetbe vették, az Amerikai Egyesült Államok részére történő kiadatásukról a későbbiekben dönt a bíróság.