Nem Tordai sértődött meg Tarlós beszólásán, hanem a fogyatékkal élők szervezete

2019.09.14. 10:34

"Az értelmi fogyatékosság vagy szellemi fogyatékosság pejoratív jelzőként, a vitapartner minősítéseként való használata minden jó érzésű ember számára sértő és megalázó" - üzente közleményében Tarlós István főpolgármesternek az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ).

A szervezet azért szólalt meg, mert Tarlós pénteken látványos vitába keveredett a kamerák előtt Tordai Bencével, a Párbeszéd képviselőjével. Majd úgy fogalmazott a főpolgármester: "Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni".

Az ÉFOÉSZ-t ez háborította fel, és azt írta: a "szellemi fogyatékos" kifejezés téves, hiszen egy ember szelleme, azaz lelke nem lehet fogyatékos. "Hazánkban több mint 50 000 értelmi fogyatékossággal élő személy él. Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed".

Tarlós István legkeményebb 5 perce

Szerintük egy közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív.