Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A választás tisztaságának megsértésével vádolja a kormányt Karácsony

2019.09.16. 13:47

Jogszerűtlen kampányolásért, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértéséért panaszolta be a kormányt a TASZ segítségével Karácsony Gergely a Fővárosi Választási Bizottságnál – írta a 24.hu.

A főpolgármester-jelölt azt a mondatot kifogásolta, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott a múlt heti kormányinfón:

Aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.”

Gulyás szerint az Orbán Viktor és Tarlós István között kötött megállapodás érvényét veszíti, ha nem a fideszes kerül Budapest élére.

A TASZ szerint a nyilatkozat kampányeszköznek tekinthető, márpedig „jogszerűen egyik jelölt vagy párt sem kaphat olyan támogatást, a kormánytól ami őt indokolatlanul kedvezőbb helyzetbe hozza egy másik jelöltnél vagy pártnál. Ha egy jelölt alkalmasságát vagy alkalmatlanságát egy miniszter, és közvetetten a kormány értékeli, az nyilvánvalóan ilyen hatású: Karácsony Gergelyt jogellenes módon hátrányosabb helyzetbe hozza a választási versenyben.

Gulyás Gergely közhatalmi pozícióból szólalt meg, egy olyan felületet (a Kormányinfót) használva, ami csak a kormánypártoknak áll rendelkezésére és széles nyilvánosságot ér el.

A kormány képviselője ezzel a magatartással megsértette a választási eljárásról szóló törvény több alapelvét is:

  • a választás tisztaságának alapelvét,
  • a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét,
  • a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét.

– vélte a TASZ.

Három nap alatt kell dönteni

Mit képzeltek, kik vagytok? Azt hiszitek, hogy Budapest a ti hűbérbirtokotok? Azt hiszitek, hogy saját tulajdonotokként rendelkezhettek a mi városunkról? Komolyan azt gondoljátok, hogy magánemberként magánszerződést köthettek a budapestiek életéről?

reagált korábban Karácsony, aki most jogi lépéseket tett az ügyben. 

Amennyiben az FVB helyt ad Karácsony Gergely beadványának, akkor három jogkövetkezmény lehetséges:

  • a választási bizottság megállapíthatja, hogy Gulyás, azaz a kormány megsértette a választási eljárás alapelveit,
  • ha jogsértés történt, akkor el lehet tiltani a kormányt a további jogsértéstől, tehát többet egyetlen kormánytag sem mondhatja, hogy az 1000 milliárdos paktum csak akkor érvényes, ha Tarlós nyer,
  • illetve az FVB bírságot is kiszabhat.

A választási bizottságnak három napja van döntést hozni – írta a 24.hu.