Csongor
0 °C
9 °C

Leomlott a támfal a budai Várnál a markoló alatt

DSC 6141
2019.09.17. 11:43
A múlt hét óta egy lánctalpas, 20 tonnás markoló végez „régészeti előkészítő földmunkát” a budai Vár alatti Logodi utca utcaszint alatti üres telkén, aminek oldalát egy ingatag támfal védte a leomlástól. A lakók előre rettegtek, hogy baj lesz, hétfőn le is omlott a támfal, ami a kivitelező szerint csak a kerítés egy darabja.

Szeptember 10-én este 8 órakor egy többtonnás lánctalpas kotrógéppel és egy markológéppel vonult fel a kivitelező cég a Logodi utca 56. szám alatti üres telekhez, hogy elvégezze a régészeti előkészítő munkákat, írta lapunknak egy környéken lakó olvasó.  

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, mennyire precíz az a régészeti feltárás, amit ekkora munkagépekkel végeznek. A környéken lakó idősek még emlékeznek, hogy évtizedekkel ezelőtt állt egy ház a telek helyén, ami a rossz talajviszonyok miatt megcsúszott, és le kellett bontani. Most ennek a háznak az alapjai alá ásnak a munkagépekkel

– tette hozzá.

Másik, szintén ott lakó olvasónk tudomása szerint a kivitelezőnek arra volt engedélye, hogy 30 cm mélyre ásson, ebből kb. 4-5 méter lett. A hatóság ugyan múlt pénteken leállíttatta a munkát, de hétfőn kora reggel ugyanúgy folytatták, a délután kiérkezett köztereseknek érvényes engedélyt nem tudtak felmutatni. A munkálatok során nem volt kint folyamatosan se építésvezető, se statikus, egy az utóbbi szakmához tartozó szakember a támfal leomlása előtt teljes mértékben bemondásra ítélte biztonságosnak a terepet. Hétfőn viszont leomlott a fal, és tömbjei közül több is a lenti házig zúdult.

Olvasónk attól tart, hogy a megérkezett hidegfronttal és esetleges további esőkkel nagy a kockázat, hogy kimosódik a föld és beszakad az úttest. Az utca másik oldalán egész nyáron vízvezetéket cseréltek, így a föld tömörsége erősen megkérdőjelezhető abból a szempontból is. A környékbeli házak lakói is tartanak a további problémáktól, és mint olvasónk írta, nagyon aktívak a kérdésben, a beruházó „behajítalak a gödörbe” fenyegetései ellenére is. 

daru
Fotó: Olvasói fotó / Index

A történtek miatt Csárdi Antal, a terület országgyűlési képviselője és V. Naszály Márta párbeszédes polgármesterjelölt feljelentést tesz, véleményük szerint a kivitelezés kimeríti a veszélyeztetés gyanúját. Mint Csárdi elmondta, a telek eladására egy előszerződés van érvényben, ami akkor lép életbe, amikor a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) befejezte a területen az építkezés előtti kötelező régészeti ásatást. 

Elértük Láng Orsolyát, a BTM főigazgató-helyettesét, aki elmondta, hogy a telken védett régészeti lelőhely, valószínűleg török temető található. Szerződésük van a terület feltárására, a mostani munka azonban még csak a feltárás előkészítése volt. A munkát végző Land-Bau Kft. a felső újkori réteget távolította el a beruházó megbízásából, de a BTM csupán a régészeti szakfelügyeletét látta el ennek a munkának, a megfelelő statikai felügyeletet a beruházónak kellett volna biztosítania. Láng Orsolya hozzátette, hogy addig nem kezdik el az ásatást, amíg a támfal nincs megerősítve, és a beruházó nem biztosította a biztonságos körülményeket hozzá.

Megkerestük a kivitelező földmunkát végző céget is, aminek vezetője, Vágott Sándor azt mondta lapunknak, hogy nem is a támfal omlott le, csak a támfalom álló kerítés egy része, ami ezen a részen gyengébb volt, és nem bírta a markoló 20 tonnás súlyát. Hozzátette, hogy minden szükséges engedélyük megvan a munkához. Egyelőre földet töltöttek vissza, hogy megfogják a támfalat, de pár hónapon belül cölöpökkel megerősítik az utca felőli oldalt, tavasszal elkezdődhet az ásatás. Vágott közölte, sajnálják az omlást, és mindent elkövetnek, hogy ne legyen baj a továbbiakban.

Annyira azonban nem rózsás a helyzet: az I. kerületi polgármester a helyszínen jelentette be, hogy szabálytalan és engedély nélküli a Logodi utcai kivitelezés. Nagy Gábor Tamás, az MTI szerint azt mondta: a telek magántulajdonban lévő építési telek, de építési engedélyt mostanáig sem kaptak az önkormányzattól. Az előzetes régészeti feltáráshoz kapott ugyan hozzájárulást a kivitelező, de a szükséges területfoglalási engedélyüket múlt pénteken elutasította a budavári önkormányzat, épp azért, mert a munkálat szükséges szakmai, statikai dokumentációját nem adták be.

A polgármester kiemelte: az a fajta munka, ami nélkülözi a szakmai és statikai felmérést, nem folytatható, de nem teljes leállításról intézkednek, mivel így sem maradhat a telek. A délután folyamán a katasztrófavédelem és a közszolgáltatók szakemberei is megtekintik a helyszínt. Az utca adott szakaszán vélhetően súly- és sebességkorlátozást vezetnek majd be – közölte.