2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Pikóéknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság

2019.09.17. 11:36

Míg a VIII. kerületi választási bizottság eleget tett a Fidesz–KDNP kérésének, és két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot – írja az Azonnali

Az FVB-ban egyhangúan megállapították: a VIII. kerületi választási iroda csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk miatt még nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követett el Pikó stábja.

Az ügy előzménye, hogy a kormánypárti Magyar Nemzetben megjelent egy zárt Facebook-csoportból kifotózott poszt, amely szerint Pikó kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza törvénysértő tevékenységet örökített meg, és feltételezhető hogy „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék”.

A rendőrség példátlan gyorsasággal reagált a helyi választási bizottság feljelentésére, ami a cikk nyomán született: házkutatást tartottak Pikó András VIII. kerületi kampányközpontjában, ahol kihallgatták a közös ellenzéki polgármesterjelölt kampányfőnökét, valamint laptopokat is lefoglaltak. Ez különösen annak fényében beszédes, hogy az elmúlt években számos eset volt, amikor legalább ugyanennyire gyanús ügyek nyomán sem történt ilyen gyors és látványos intézkedés. (A Pikó Andrásra zúduló össztűzről itt írtunk.)

A Fidesz–KDNP a rendőrségi eljárás mellett kifogással fordult a helyi választási bizottsághoz, melyben azt is kérték, állapítsák meg, hogy Pikóék megsértették a választási alapelveket, aminek a bizottság helyt is adott.

Pikóék ezen határozat ellen fellebbeztek a Fővárosi Választási Bizottsághoz. Többek közt arra hivatkoztak, hogy az ügy elbírálása nem tartozik egyik választási bizottság hatáskörébe sem, ráadásul bizonyítékként csupán két olyan újságcikk állt rendelkezésre, melyben a jogsértés vonatkozásában az újságírók is csak feltételes módban fogalmaznak. Az FVB döntése szerint az ügyben igenis volt hatásköre eljárni a helyi választási bizottságnak, vagyis ebben Pikóéknak nem volt igazuk – írja az Azonnali. Abban viszont az ellenzéki polgármesterjelöltnek adtak igazat, hogy a választási jogsértés megállapításához „nem szolgálhat kellő alapul” csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk.

A Fővárosi Választási Bizottság ebben a tekintetben a VIII. kerületi választási bizottság döntését megváltoztatta, és elutasította a kormánypártok által benyújtott kifogást. Az FVB szerint a helyi választási bizottság ráadásul túlterjeszkedett a Fidesz–KDNP választási kifogásán azzal, hogy az ajánlóívek jogosulatlan feldolgozását jelölte meg a jogsértés alapjául, miközben a kormánypártok a kifogásban jóval általánosabb érvre, a választási alapelvek sérelmére hivatkoztak (feltehetően pont azért ezt a taktikát választották, mert a konkrét jogsértésre nem állt rendelkezésre kellő bizonyíték).