A kormánypártok bojkottálták a klímaügyi rendkívüli ülést

2019.09.18. 11:37 Módosítva: 2019.09.18. 14:16

Az ellenzék kezdeményezésére kezdett rendkívüli ülésbe a parlament szerdán klímaügyben, de a kormánypártok távolmaradással akadályozták meg, hogy határozat születhessen.  

A rendkívüli ülés 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, majd körülbelül fél óra után véget is ért, mivel a Fidesz és a KDNP távolmaradása miatt nem állt rendelkezésre a napirend elfogadásához szükséges többség.

Az LMP augusztus végén jelentette be, hogy kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amin tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. A rendkívüli ülés összehívását az LMP-s képviselők mellett támogatták a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is.

Az ellenzék a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcs miatt tartaná fontosnak az ülés megtartását, képviselőik szeretnék megvitatni a kormány klímacsúccsal kapcsolatos álláspontját, valamint azt, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén.

Az ülésen elhangzott:

  • Jakab Péter (Jobbik) szerint a Fidesz még a klímaváltozás kérdésében is hazudik, ugyanis 2050-ben nem az lesz a kérdés, mekkora a rezsiszámla, hanem az, hogy túléljük-e a klímaváltozást. Azt mondta, a rezsicsökkentést az veszélyezteti, amikor a fideszes politikusok bevásárolják magukat az energiaszektorba, vagy az, hogy a Fidesz a világpiaci árnál 40 százalékkal drágábban adja a gázt a lakosságnak.
  • Tóth Bertalan (MSZP) azt mondta, a kormánypártok szerint nincs klímaváltozás, de ha mégis létezik, akkor biztos "valamiféle liberálszocialista, kommunista, biciklista, Soros-ügynök, migráns" találmány. Ez a hozzáállás az Orbán-közeli oligarchák érdekeit szolgálja, hiszen látni, hogy Mészáros Lőrinc hogyan terjeszkedik az energetikai piacon - közölte.
  • Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy látta, a magyar emberek többsége is tudja, ha most nem cselekszünk a klímaváltozás ellen, akkor gyerekeink, unokáink az élhető lakóhelyért, az élelemért és a vízért fognak háborúzni. Szerinte amikor a kormánypártiak nem jelennek meg egy ilyen nagyon fontos ülésen, nyíltan kimondják: "magasról tesznek a magyar emberek egyik legégetőbb problémájára és a gyerekeink jövőjére".
  • Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a kormányoldalról szólva úgy fogalmazott: Magyarországnak "szinte betonba öntött, klímaszkeptikus" és "vak" kormánya van, a legnagyobb kormánypárt politikusai pedig "nem látják az égő bozóttól az erdőt", az éghajlatváltozást pedig "kommunista trükknek", "politikai csatatérnek tartják".
  • Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője a kormányt "semmirekellőnek" nevezve arról beszélt: le kell váltani a jelenlegi kabinetet, mert alkalmatlan arra, hogy olyan globális kérdéseket kezeljen, mint a klímaügy vagy a menekültkérdés.

Fidesz: Komolytalan az ellenzék kezdeményezése

A Fidesz azt reagálta az ügyre, hogy december 12-én az ellenzék ugyanebben a témában összehívta az Országgyűlést, az ülést megtartották, de egyetlen ellenzéki képviselő sem vett részt rajta, a Fidesz-KDNP képviselői ott voltak. "Ez is azt mutatja, hogy az ellenzék kezdeményezése komolytalan" - közölte a párt.