Gyerekekkel kampányolnak országszerte a kormánypárti politikusok

2019.09.18. 16:51 Módosítva: 2019.09.18. 16:59

Győrben, Szekszárdon, a fővárosban Kőbányán és a XVIII. kerületben is gyerekek adják a hátteret a fideszes politikusok választási kampányához. Van, ahol hevesebben tiltakoznak, van, ahol csendben inti a bíró a jelöltet, hogy ne használja a gyerekeket a kampányban. De a csend egyáltalán nem jellemző a kampányra, ennek Karácsony Gergely a megmondhatója. Kósa Lajos háborút vizionált.

Győrszentivánban néhány szülő felháborodott azon, hogy a gyerekeiket Borkai Zsolt győri polgármester és Sík Sándor helyi képviselőjelölt kampányeseményének felvételein látták viszont egy rekortán futópálya átadóján. Az iskola szerint azonban a gyerekek szülei már a beiratkozáskor hozzájárultak ahhoz, hogy az iskola különféle rendezvényre viheti a gyerekeket, és arról képfelvétel készül. Az átadásra amúgy fél évvel a futópálya elkészülte után került sor.

A Pécsi Ítélőtábla azonban törvénytelennek találta, hogy a szekszárdi polgármester, Ács Rezső a saját Facebookján önmaga népszerűsítésére használta fel, hogy a gyerekeknek adott uzsonnásdobozokat. A bíróság eltiltotta a jelenlegi polgármestert attól, hogy a jövőben önmaga népszerűsítésére használja az iskolában ülő gyerekeket.

Ez a gyerekekkel népszerűsködés Kőbányán sem volt nyerő ötlet, ott a helyi választási bizottság szólt be a fideszes jelöltnek ugyanezért, aki le is szedte a képeket.

Ha már Szekszárd: kiderült, hogy Ács Rezső ellenlábasát, Bomba Attilát egy helyi fideszes önkormányzati képviselőjelölt találta meg. Móra Viktoria levélben arra kérte a Bomba energiaital-gyártót, hogy perelje be jogosulatlan névhasználatért Bombát.

Karácsony Gergelynek gyötrő rémálmokat fog okozni, hogy szerdán kimerészkedett az utcára, és sajtótájékoztatót tartott a kulturális tao visszavonása miatt kialakult helyzetről, de közben egy fideszes kampánykocsiból bömbölő zene belé fojtotta a szót.

Úgy tűnik, hogy 523 települési nemzetiségi választás maradhat el az országban. A szerda reggeli adatok szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által kiírt 2715 települési nemzetiségi választásból csak 2192 tartható meg.

A XVIII. kerületi polgármester, Ughy Attila a hétvégén egy már tíz éve működő műfüves focipályát adott át a Kandó Téri Általános Iskolában, ahol éppen családi napot tartottak. A résztvevők szerint nekik szinte fel se tűnt az átadó, a gyerekekkel foglalkoztak. Az átadásra az adott alkalmat, hogy a pályán felújítást végeztek, például újrafestették a vonalakat.

A kormánypártok által ajánlott építkezés, gyarapodás, vagy az ellenzék által szított háborúskodás, gyűlölködés közül kell választaniuk a szavazóknak október 13-án, mondta Kósa Lajos Zalaegerszegen. Az MTI tudósítása szerint a kampányfőnök a kormánypárti jelöltekkel kapcsolatban  azt mondta, a kormánnyal együtt szebbé, jobbá, élhetőbbé tennék a településeket, hogy 2030-ra a magyar önkormányzati rendszer átlagfejlettsége elérje az európai átlagot. Az ellenzékiek ezzel szemben gyűlölködésre használják a kampányt.

Az ország 3177 önkormányzata közül 829 esetében indul Fidesz-KDNP-s jelölt, míg az ellenzéki pártok 153 településen indítanak jelölteket, mondta Kósa. Ha a kormánypártok által támogatott, de függetlenként indulókat is számoljuk, akkor 1217 településen indul Fidesz-KDNP-s vagy általuk is támogatott jelölt, az ellenzéki oldal viszont mintegy 300 településen állított csak jelöltet.

Azonos feltételekkel jelennek meg a listát állító jelölőszervezetek, illetve a polgármesterjelöltek az óbudai önkormányzati lapban - egyebek mellett ezt tartalmazza az önkormányzati kampányra vonatkozó nyilatkozat, amit Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere kezdeményezésére írtak alá a listát állító pártok képviselői szerdán, írja az MTI. Az aláírók együttműködést vállalnak az önkormányzati választásokat felvezető tisztességes kampány lefolytatására.

A nyilatkozatban rögzítik, hogy az október 13-ára kitűzött választást megelőző kampányidőszakban tisztességes eszközökkel kampányolnak. "Különös tekintettel védik a III. kerület köztisztaságát és városképét, tiszteletben tartják az ellenoldalon állók emberi méltóságát és személyiségi jogait, egymás iránt etikus magatartást tanúsítanak." A dokumentumot Puskás Péter (Bús Balázs Óbudáért Egyesület-Fidesz-KDNP), Zábó Attila (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Kozma János (Ellenzéki Összefogás Óbudáért Egyesület), valamint Szabó Ferenc (Jobbik) írta alá.  • Tippek
  • Hírek