Kártérítés jár a szegregált gyöngyöspatai roma gyerekeknek

2019.09.18. 10:28

A Debreceni Ítélőtábla részben helyben hagyta, részben pontosította az elsőfokú bíróság tavalyi döntését a gyöngyöspatai roma gyerekek kártérítési ügyében. Az iskola a tanulási motiváció hiányáért is felel, írja a 168 óra.

Előzmény: Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egy korábbi bírói ítélet nyomán indította el a kártérítési pert. Az előzménypert – amelyet szintén a jogvédő alapítvány indított –, 2012-ben zárta le a Kúria. A jogerős, azaz három bírói fórumot is megjárt ítélet szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában elkülönítették a cigány és a nem cigány gyerekeket, ezzel pedig a fenntartó súlyosan megsértette a roma gyerekek személyiségi jogait. Ez az ítélet lett 2015-ben a kártérítési per kiindulópontja.

Első fokon a bíró a 63 felperes kárigényéből 62 esetben folytatta le a bizonyítási eljárást. Az eredetileg igényelt összesen 143 millió forintra módosult kárigényből végül 89 millió forintot állapított meg. A legkisebb kártérítés 200 ezer forint, a legnagyobb – azé a gyereké, aki a leghosszabb ideig járt a szegregáló iskolába –, 3,5 millió forint.

 A másodfok lényegében kimondta: ha az állam tömegesen sérti meg a roma származású állampolgárok jogait, akkor a jogsértésnek anyagi vonzatai vannak. A per lényegét érintően az Ítélőtábla megerősítette az első fokú döntést. Néhány gyerek esetében állapította meg csupán azt, hogy nem jár nekik kártérítés. Ez azokat a tanulókat érintette zömmel, akik speciális osztályban, magántanulói státuszban tanultak, de a nyilvántartási adatok annyira kuszák voltak, hogy azok alapján már nem volt bizonyítható a jogsértés ténye.