Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Keressük az ország legkegyetlenebb órarendjét

2019.09.18. 04:51 Módosítva: 2019.09.18. 09:32

A 0. órát, továbbá még 9 órát is túl kell élniük azoknak a tanulóknak, akik az idén a Soproni Porpáczy Aladár Szakképző Iskola magyar–osztrák pénzügyi és számviteli osztályának 11. és 12. évfolyamában kezdték meg a tanévet. Az itt végzett tanulók Ausztriában és Magyarországon is érvényes érettségi bizonyítványt kapnak, így az oktatás jelentős része német nyelven zajlik, és olyan órákra járhatnak, mint Businesstraining, Projekt-und Qualitätsmanagement, Übungsfirma und Case Studies, továbbá a magyar iskolákban is általános magyar-, földrajz-, testnevelésóráik is vannak.

Nézzük például az iskola 12.-eseinek szerdáját: a 0. óra földrajz, majd nyelvektől függően két angol-, illetve németóra következik, aztán számvitel és kontrolling, matematika, üzemgazdaság, majd megint nyelv, történelem, aztán a nap végén két testnevelésórával pihenhetik ki a fáradalmaikat. Hajmeresztő? És mit mondjanak erre a tanulók?

Természetesen legyinthetünk is, majd csak kibírják, csakhogy ez a 10 órányi koncentráció még munkahelyen is sok, és kevés helyen követelik meg, hogy az ember minimális szünetek mellett ennyi időn keresztül figyeljen, összepontosítson. Ezzel szemben az iskola pontosan ezt kéri számon: figyelj, fókuszálj, tanulj, majd órák után még oldd meg a házi feladataidat is. A gyerekek jelentős része Magyarországon szorong, stresszel:

Az iskolai túlterheltség olyan rendszerszintű probléma, amin egy ponton túl egyénileg mérsékelni nem igazán lehet, írtuk korábban.

Ehhez képest a gyerekek egymásba érő óráit csak a negyedórás szünetek szakítják meg, eközben a tanuló átevickél egyik teremből a másikba, másra már nem is marad ideje, esetleg gyorsan megeszi a tízóraiját.

Ilyen órarend mellett nem csoda a stressz. De vajon mindez helyi specialitás, vagy vannak az országban más iskolák is, amelyek hasonló szörnyeteg napokat kínálnak a gyerekeknek?  

Ha önnek a környezetében beszédtéma a gyerekek leterheltsége, és tud olyan órarendről, ami még felnőtt fejjel is brutálisnak tűnik, küldje el nekünk, hogy megtalálhassuk a 2019/2020-as tanév legzsúfoltabb órarendjét.