Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Kövér: Nem lehet Orbánt a nyaralásáról kérdezni

2019.09.18. 00:45

Mivel a miniszterelnök magánéletére vonatkoztak, kormányzati feladat- és hatáskört pedig nem érintettek, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának kérésére Kövér László elutasította a DK-s Gréczy Zsolt Orbán Viktor horvátországi nyaralására vonatkozó kérdéseit.

A miniszterelnök úrhoz címzett kérdések, miszerint ,,járt-e idén augusztusban Smokvica Vela-n", ,,amennyiben igen, helikopterrel érkezett-e", ,,az utazás és a nyaralás költségét miniszterelnök úr fizette, vagy Csányi Sándor vendégeként élvezte azt", továbbá ,,amennyiben miniszterelnök úr fizette, hajlandó-e az erről szóló számlát a nyilvánosság számára bemutatni" mind a kormányfő magánéletével kapcsolatos kérdések, valamint sajtóértesüléseken alapulnak, így nem érintenek kormányzati feladat- és hatáskört

– állt a Demokratikus Koalíció politikusának küldött válaszlevélben.

Ahogy szeptember elején az Index beszámolt róla, a horvát sajtóban megjelent információk szerint Orbán Viktor az idei horvátországi nyaralása során egy Smokvica Vela nevű üdülőszigeten is járhatott, ahová egy fekete helikopterrel érkezett. A Splithez és Trogirhoz közeli, szigorúan őrzött luxusingatlanokkal teli szigetet a Csányi Sándor vezette OTP Bank egyik érdekeltsége, a Balansz Alap bérli a horvát államtól.

Az OTP Ingatlan Alapkezelő Zrt. később az Indexnek azt írta: a szigeten zajló fejlesztések miatt 2019 nyarán és a következő hónapokban a sziget még nem fogadott/fogad vendégeket, erre várhatóan legkorábban jövő nyártól kerülhet majd sor, vagyis lényegében sor sem kerülhetett Orbán látogatására.

A DK-s Gréczy Zsolt ezzel kapcsolatban szerette volna megkérdezni a miniszterelnöktől, hogy járt-e augusztusban a szigeten, és ha igen, valóban helikopterrel érkezett-e, illetve az utazás és a nyaralás költségét saját maga fizette, vagy Csányi Sándor vendége volt, ha pedig maga fizette, hajlandó-e számlát mutatni a nyilvánosság számára.

Ön természetesen mondhatja, hogy semmi közöm ahhoz, hol nyaral a miniszterelnök és ezalatt mit csinál. Ez sem egészen igaz, bár kétségtelen, hogy a miniszterelnök magánélete is védelemre tarthat igényt. Kérdésem azonban nem arra irányul, mivel töltötte az idejét nyáron, hanem arra, hogy megsértette-e ezzel a mindenkire vonatkozó törvényt.

– írta a szeptember 9-én, múlt hétfőn, elküldött levélben, amelyre válaszul Kövér László egy héttel később közölte: mivel a kérdések a miniszterelnök magánéletére vonatkoztak, nem pedig a feladatkörei, elutasítja azokat. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár korábban az Indexnek szintén azt írta: a kormányfő szabadságát magánügyként kezelik, semmilyen ezzel kapcsolatos információt nem adnak ki. (via 444)