Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

A Pécsi Ítélőtábla elmarasztalta a szekszárdi polgármestert, mert iskolásokkal népszerűsítette magát

2019.09.18. 10:41

A Pécsi Ítélőtábla elmarasztalta Szekszárd fideszes polgármesterét, mert gyerekeket használt az önkormányzati kampányban önmaga népszerűsítésére. Ács Rezső szeptember 2-án, az első iskolai napon egy helyi iskolában uzsonnás dobozokat osztogatott gyerekeknek, majd az erről készül fotókat megosztotta saját Facebook-oldalán. Ács polgármester szerint

eddig is így tett, és a jövőben is ezt tervezi.

Minderről Bomba Gábor, Szekszárd ellenzéki polgármesterjelöltje számolt be a  Facebookon. Bomba szeptember elején előbb a helyi, majd a területi választási bizottsághoz fordult, a két testület azonban nem találta kifogásolhatónak a történteket, ezért Bomba a bírósághoz fordult.

A bíróság elmarasztalta a polgármestert. Az ítélet szerint Ács polgármester hagyományosan, minden évben köszönti az iskolásokat, de 2019-ben mindezt kampányeseménnyé emelte azzal, hogy a képeket megosztotta saját Facebook-oldalán.

A Pécsi Ítélőtábla szerint Ács Rezső polgármesterjelölt ezzel megsértette a választójogi törvényt, valamint a nemzeti köznevelési törvényt, és kampánytevékenységet folytatott az iskolában, holott ezt a törvény kifejezetten tiltja.

A bíróság azt írja, Ács

a törvényi tilalom figyelmen kívül hagyásával helyezte párthoz kötődő, ekként politikai összefüggésbe a választási időszakon kívül polgármesterként kialakított tevékenységét.

Az ítélőtábla eltiltotta Ács Rezsőt a további jogsértéstől.

Kérdéseket küldtem a polgármesternek, amint válaszol, közöljük.  • Vennék
  • Hírek