Törölték az új OKJ-s listából a hivatásos nevelőszülő-képzést

2019.09.18. 09:31 Módosítva: 2019.09.18. 09:33

A jelenleg hatályos Országos Képzési Jegyzéken (OKJ) még szerepel a nevelőszülői képzés, mint állam által elismert szakképesítés, de a Népszava birtokába került, a kormány által egyelőre még nem tárgyalt új szakmajegyzéken már sem az alapképzések, sem a részszakképesítések között nem találni.

A gyermekek gondozásával, nevelésével foglalkozó szakképesítések kétharmada tűnt el: nincs már a listán például csecsemő és gyermekápoló, gyermek intenzív szakápoló, gyermekotthoni asszisztens, de még óvodai dajka képzés sem.

Ami maradt: kisgyermekgondozó, -nevelő, gyermek és ifjúsági felügyelő, szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens.

Az OKJ átalakításáról szóló, egyelőre még nem nyilvános kormányzati előterjesztés szerint az új jegyzékben 171 iskolában oktatható szakképesítés, 73 részszakképesítés és 13 kulturális és művészeti szakképesítés marad meg a mostani, 750 képzésből. Ezt a Népszava által most megismert új OKJ-lista is alátámasztja.

Az alapszakmákat – mint például a villanyszerelő, asztalos – csak az iskolarendszerben, az ezekre épülő specializációkat vagy szakosító képzéseket csak felnőttképző intézményekben lehet majd tanulni, utóbbiak listáját viszont nem fogják jogszabályi szinten szabályozni.

Valószínűleg utóbbi csoportba kerül majd át azon képzések egy része, amiket kivesznek az OKJ-ből, tehát akár a nevelőszülőket is egy OKJ-n kívüli tanfolyamon képezhetik majd. A Népszavának nyilatkozó, az előterjesztést ismerő szakemberek szerint egyelőre nem világos, ezek a képzések – törvényi szabályozás híján – államilag elismert képesítéseknek tekinthetők-e.

A nevelőszülővé válás útján már eddig is voltak kiskapuk: mivel hatalmas a hiány (jelenleg 5500 nevelőszülő van az országban, miközben a szakellátásban lévő gyerekek száma 23 ezer), 2014-ben megteremtették a lehetőséget, hogy egy 60 órás felkészítő tanfolyam után is nevelőszülővé válhasson valaki, azzal a feltétellel, hogy az első gyermek kihelyezését követő két évben el kell végeznie az 500 órás OKJ képzést vagy a Központi Oktatási Program alapján szervezett 240 órás nevelőszülői képzést.   • Hírek
  • Személyi kölcsön