Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Azerbajdzsán nagyon megköszönte Szijjártónak a két ország jó kapcsolatát

DSZZS20190919407
2019.09.19. 17:55 Módosítva: 2019.09.19. 18:51

Kölcsönös tiszteletre van szükség a nemzetközi kapcsolatokban, de ehelyett sokszor kioktatással és kettős mércével kell szembesülnünk, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, ahol Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter jubileumi medált adott át az azerbajdzsáni diplomáciai szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából a magyar politikusnak, írja az MTI.

Az eseményen Szijjártó Péter kiemelte: a magyar és azeri vezetők mindig őszinték lehetnek egymással, ezért hatékony az együttműködésük.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy éppen így folytassuk az együttműködést, mert Magyarország nemzeti érdeke a szoros kapcsolatok ápolása a régióval” – közölte. „Emellett Magyarország támogatja a térség együttműködését az EU-val, és bízik abban, hogy a Türk Tanács tagjaival együtt tovább építhetik a kapcsolataikat” – tette hozzá.

A külügyminiszter felidézte: egy évvel ezelőtt ő is kitüntetést adott át azeri kollégájának, mert mindig barátságot és tiszteletet mutatott Magyarország és a magyar nemzet iránt, amit a magyarok nagyra értékelnek. Elmar Mammadyarov arról beszélt, hogy a kitüntetéssel azt a baráti nyitottságot ismerik el, amellyel Szijjártó Péter viszonyul Azerbajdzsánhoz.

A kitüntetéssel az azeri állam a diplomáciai munka, Azerbajdzsán diplomáciai és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó emberek, diplomaták eredményeit ismeri el. Ilyen kitüntetést kapott korábban mások mellett az orosz, a georgiai, a szlovák, a lett és a kínai külügyminiszter.