Nem tudja kifizetni dolgozóit Iványi Gábor egyháza

2019.09.19. 12:19

Egy dolgozójának sem utalt többet 130 ezer forintnál a legutóbbi fizetéskor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, sokuk járulékainak befizetésével pedig évek óta gond van – jelezte az RTL Klub Híradójának a szervezet egyik munkavállalója. A riportot a HVG szúrta ki, ebben elhangzik, az érintett fizetése nagyjából felét kapta most meg, és attól tart, a bizonytalanság miatt sokan felmondanak, így nem lesz, aki gondoskodjon a rászorulókról. Iványi Gábor, az idősgondozást, hajléktalanellátást végző, menekültek segítő, iskolákat üzemeltető testvérközösség vezetője a csatornának erre reagálva azt mondta:

A packázásnak egy egészen egyedülálló formájával van dolgunk."

Iványi szerint a hiányt az okozta, hogy egy öt évvel ezelőtti, vitatott összeget emeltek le a számlájukról, amit nem kellene fizetniük, amennyiben egyház lennének. Ezt a státuszt azonban nyolc éve elvették a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől, így a személyi jövedelemadó egy százalékára sem pályázhatnak. Azóta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is kimondta: ez jogsértő, a kormány azonban nem adta vissza Iványiék státuszát.

Az RTL megkérdezte a Miniszterelnökséget is, hogy az alkotmánybírósági és a strasbourgi döntések ellenére miért nem kapta vissza az Iványi vezette szervezet az egyházi státuszt. Az a válasz érkezett:

az egyházi törvény áprilisban hatályba lépett módosítása egyértelművé teszi, mely vallási közösség milyen szervezeti szinten kérheti nyilvántartásba vételét a bíróságtól.

A vonatkozó jogszabálymódosítás alapján azok a szervezetek nem kaphatnak egyházi státuszt, amelyek közcélú tevékenységükre bármilyen támogatást igénybe vesznek.

Az egyház közösségi oldalán azt tették közzé, sokan fordultak hozzájuk azzal, hogy felajánlanák számukra, illetve a gondozottjaiknak rezsiutalványaikat. A felajánlásokért hálájukat fejezték ki, és mivel az utalványok átruházhatók, így el tudják juttatni rászorulók részére, írták.