2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Szijjártó az új világrend nyerteseiről és veszteseiről beszélt a Türk Tanácsnak

2019.09.19. 12:29

Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott, ezt bizonyítja a Türk Tanács budapesti irodájának mai megnyitása is, mondta Szijjártó Péter. Az MTI tudósítása szerint a külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen kiemelte:

elképesztő erejű és sebességű változások zajlanak a minket körülvevő világban, új világrend jött létre, és mint minden új helyzet, ez is nyertesekre és vesztesekre osztja a világ országait.

Azok lehetnek nyertesek, akik kiállnak önmagukért, a nemzeti érdek érvényesítését tekintik iránytűnek, megőrzik kulturális, vallási és történelmi örökségüket, továbbá ragaszkodnak identitásukhoz, sorolta. Azt is mondta, büszkék vagyunk történelmi, kulturális és vallási örökségünkre és arra, hogy

minden nyomásgyakorlás dacára meg tudtuk őrizni Magyarországot magyar országnak és biztonságos otthonunknak.

A külügyminiszter kifejtette: minket gyakran emlegetnek úgy, mint a legkeletibb nyugati vagy a legnyugatibb keleti nép. Korábban ezt ironikus éllel tették, de a világ mára megváltozott, új világrend jött létre, és a világgazdaság átalakulásának tempóját Keletről is diktálják, nemcsak Nyugatról. Szerinte Magyarország a kölcsönös tisztelet elvére alapozza külpolitikáját, megadja a tiszteletet a partnereinek és el is várja tőlük.

Szijjártó Péter szerint közép-európai országként az az érdekünk, hogy a Kelet és a Nyugat is a kölcsönös tisztelet alapján tudjon együttműködni.

A tárcavezető kitért rá: a Türk Tanács tagjai egyre fontosabb szerepet játszanak a magyar külpolitikai törekvésekben, a tanács tagországainak összesen 675 ösztöndíjas helyet biztosítunk magyarországi egyetemeken. Szijjártó köszönetet mondott, amiért a Türk Tanács úgy döntött, hogy első európai képviseletét Budapesten hozza létre. Az, hogy újabb nemzetközi szervezet nyitott képviseletet a magyar fővárosban, növeli Budapest nemzetközi szerepét is, vélekedett.

Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter elmondta: a most megnyitott képviseleten folyó munka sikert hoz majd az érintett országok külkapcsolatainak építésében. Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter közölte: a képviselet megnyitása új szintre emeli Magyarország és a Türk Tanács együttműködését. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter arról beszélt, hogy nagyra értékelik a magyar kormány nyitottságát a budapesti képviselet megnyitására, hiszen a Türk Tanács kiváló platform az együttműködés erősítésére. Nurbakh Rustemov budapesti kazah nagykövet szintén üdvözölte Magyarország álláspontját, hogy erősíteni akarja együttműködését a Türk Tanács tagjaival. Együtt hatékonyabban nézhetnek szembe a kihívásokkal, mondta.

Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára szerint

a budapesti képviselet megnyitása világos bizonyítéka a szervezet sikerének, történelmi pillanat.

A képviselet megnyitása nemcsak a Magyarországgal ápolt kapcsolataikat erősíti, hanem minden tekintetben növeli a szervezet jelentőségét, hiszen új lehetőségeket nyit az együttműködésre Magyarországgal és Európával - fogalmazott.

A Türk Tanács geopolitikai szervezetet 2009-ben alapítottak, tagjai Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. 2018 óta Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik a tanácsban.