A választási bizottság elutasította Karácsony Gergelyt és Puzsért is

2019.09.20. 10:16

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön 

  • arról döntött, hogy nem gond, hogy Gulyás Gergely azt mondta, ha Karácsony lesz a főpolgármester, Budapest nem kap fejlesztési pénzt;
  • arról is döntött, nem tárgyalja, hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között.

Mindkét ügyről a 444.hu írt részletesen, itt és itt.

Mi történt az NVB-nél?

A csütörtöki ülésnapon elutasították Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt kifogását, amiben az ellen emelt szót, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, ha Karácsony Gergely nyer, érvényét veszti a kormány és a főváros között megkötött, 1000 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról szóló megállapodás, írta a 444.hu.

Karácsonyék szerint Gulyás ezzel a kijelentésével a jelöltek közti esélyegyenlőséget sértve beavatkozott a kampányba, Tarlósnak adva előnyt, a bizottság viszont 8:5 szavazati aránnyal elutasította ezt a kifogást.

A 444 cikke szerint a bizottságot vezető Dr. Rádi Péter érve az az elutasítás mellett az volt, hogy Gulyás Gergely miniszteri feladatkörébe tartozik az is, hogy együtt kell működnie az aktuális főpolgármesterrel, és a nyilatkozatát is ennek szellemében tette, arról beszélt, milyen lesz ez az együttműködés.

Tarlós István a 168 órának nyilatkozva az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte

Gulyás Gergely mondatát csúnyán kiforgatták."

Egy másik ügyet is napirendre tűzött volna az NVB csütörtökön, de végül nem tették. Arról tárgyaltak volna, hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között, de miután csak az 5 ellenzéki párt által delegált tag támogatta a napirendi pont tárgyalását, mégsem vették sorra.

Puzsér Róbert stábja is szeretett volna eljárást indítani az ügyben, de az NVB végül Puzsérék beadványát is elutasította.