Kifütyülték és kinevették az egészségügyi államtitkárt az orvosok

2019.09.21. 20:17

Feszült hangulatban telt a Magyar Orvosi Kamara szombati nagygyűlése a Vasúttörténeti Parkban, számolt be róla a 24.hu. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség képviselői vitáztak nyilvánosan az egészségügy problémáiról a kamarával. Bár a pénzügyi tárca is kapott meghívót, ők végül nem jelentek meg. A nagygyűlésre több száz orvos ment el, akik piros és fehér lapot kaptak, hogy reagálhassanak.

A 24.hu szerint az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó előbb anekdotákat mesélt saját életéből. Majd amikor az emberközpontú egészségügyről kezdett beszélni,

az orvosok a nemtetszésüket kifejező piros lapot mutatták fel, sőt, többször is kifütyülték az államtitkárt.

Horváth Ildikó ezután az Európai Uniós fejlesztési programokról akart beszélni, de az orvosok leszavazták, hogy az erről szóló adatokat megmutassa.

Azt gondolom, akkor most itt abbahagyom

– mondta ezután, amit kitörő taps fogadott a lap szerint.

Ezután a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince szólalt fel, aki a béremelést emlegette fel, mire ő is szintén megkapta az orvosok többségétől a piros lapot.

Amikor a költségvetés egészségügyet érintő számairól kezdett el beszélni, kinevették. 

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István azt mondta, nem hirtelen felbuzdulásból és nem az elégedetlenség kiengedése miatt gyűltek össze szombaton. 

A tehetetlenség, a kihasználtság, a hivatástudatunkkal való parttalan visszaélés nyilvános segélykiáltása ez a mai rendezvény

– mondta. A gyűlés előtt pedig problémalistát küldött a minisztériumoknak. Ebben kérték például az egységesen kötelező 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minibálbért a közfinanszírozott ellátásban dolgozóknak, a nyugdíjasok diszkriminációjának megszüntetését, vagy azt, hogy ellenőrizzék a szakmai minimumfeltételeket meglétét, mert szerintük a jelenlegi állapot egy becsapás és a betegbiztonság súlyos megsértése. Éger azt mondta, a felvetett kérdések egyikében sem hangzott el megállapodás vagy ígéret az eseményen.

Az eseményen az RTL is ott volt.