Áder is felszólal az ENSZ klímakonferenciáján

2019.09.22. 09:26

Szeptember 23-án Áder János is felszólal New Yorkban az ENSZ klímakonferenciáján. Az MTI szerint a köztársasági elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájának megnyitóját követően megbeszélést folytat majd Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, felszólal a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozón, kétoldalú találkozókon vesz részt, és jeles tudósokkal találkozik a CUNY Hunter College-ban.

Áder rendszeresen kifejti a véleményét klímatémában, legutóbb az állami rádióban beszélt arról, hogy "helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket". Úgy vélte, "a mi felelősségünk azért sokkal kisebb", mint a nagyobb szennyező országoké. 

Magyarországnak széndioxid-kibocsátás tekintetében valóban kicsi a globális súlya, az EU tagjaként azonban a magyarok szavazata is fontos olyan ügyekben, mint hogy akarjon-e 2050-re karbonsemlegességet elérni az unió, vagy sem. Idén nyáron Orbán a céldátum vétózása mellett döntött, ennek hátteréről itt írtunk bővebben. 

Áder legutóbbi interjúban egyébként az is elhangzott, hogy "az Európai Unió (...), azaz 28 ország éves kibocsátása annyi volt, amennyit Kína egy nap alatt a légkörbe bocsátott". Ahogy a 444 később megírta, valójában Kína széndioxid kibocsátása nem 365-ször annyi, mint az EU-é, hanem csupán háromszor annyi. 

Az ENSZ klímakonferenciája előtt egy globális médiaegyüttműködés keretében az Indexen is több cikkben boncolgattuk a klímaváltozást.