Diákrendezvény miatt csapott össze a 15. kerületi polgármester a tankerülettel

2019.09.22. 08:14

Németh Angéla, a budapesti 15. kerület DK-s polgármestere még pénteken írta a Facebook-oldalán, hogy egy három éve rendszeresen megtartott ifjúsági rendezvényre idén nem mehettek el a kerület állami iskolákba járó diákjai, ugyanis Kovács Katalin, a kerület iskoláit fenntartó Észak-Pesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója megtiltotta, hogy részt vegyenek rajta.

A fesztivált a DK-s vezetésű XV. kerületi Önkormányzat és a XV. Kerületi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat szervezte közösen a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagszervezeteivel.

A rendezvényen a polgármester szerint bűnmegelőzési előadásokkal, drogprevencióval foglalkozó, koncertekkel, játékokkal tarkított napot szerveztek a helyi diákoknak. A tankerület egyrészt nem biztosított helyszínt a pénteki egynapos fesztiválnak, majd végül csak a magániskolákból mehettek el rá a gyerekek, mert az állami iskolásoknak nem engedte ezt a tankerület. 

Kovács Katalin tankerületi vezető az Indexnek azt mondta, hogy 

"a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az önkormányzatok az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat kizárólag tanítási időn kívül és a pedagógiai programban meghatározott feladatok végrehajtásának biztosításával használhatják. Mivel szeptember 20-a tanítási nap, és a rendezvény megzavarhatta volna az oktatás rendjét, ezért nem adtam rá engedélyt."

 A DK-s Németh Angéla tavaly szeptemberben egy hajszállal verte meg a fideszes jelöltet az időközi helyi polgármester-választáson. A tankerületi vezetés szerinte politikai okokból nem engedte a diákokat a rendezvényre. "Neki a Fidesz az első, a gyerekek nem számítanak" - írta Kovács Katalin tankerületi vezetőről a Facebookon.