Megtaláltuk a letakart lajstromszámú trollcsónakot

2019.09.23. 14:38 Módosítva: 2019.09.23. 20:18

Kapucnival eltakart fejű trollok zavarták meg egy motorcsónakkal Karácsony Gergely vasárnap délutáni programbemutatóját, írtuk a hétvégén.

Az akció érdekessége az volt, hogy letakarták a hajó lajstromszámát, ami tilos, hiszen ez lényegében olyan, mint az autókon a rendszám. Ha nem látni távolról, a rendőrség büntet.

A hajóval percekig köröztek a budai Trip rendezvényhajó körül, és amint Karácsony belekezdett a beszédjébe, felhangzott a hangos cirkuszi zene, a motorcsónak elejére volt rögzítve két nagy hangfal. 

Bohóchajó a Dunán

Olvasónk később, 15 óra körül látta a Római-parton, ahogy kiemelik a letakart lajstromszámú motorcsónakot a vízből és beviszik a csónakházba. Ez alapján kezdtünk el ma nyomozni, és hamar meg is találtuk azt a hajótárolót, ahova a motorcsónak tulajdonosa évek óta leviszi nyaranta a fehér járművet.

Sikerült beszélnünk a klub vezetőjével, aki kérte, hogy a cég nevét ne írjuk le. Mint mesélte, vasárnap dél után nem sokkal tették vízre a motorcsónakot, látta a két hangfalat az elején, de ezek ekkor még le voltak takarva. A tulajdonos vezette a hajót, ehhez ugyanis jogosítvány kell. Mögötte egy férfi és egy nő ült, mindkettejükön kapucni volt, hogy ne lehessen felismerni őket.

A Római-parti hajótároló cég vezetője nem árulta el a tulajdonos nevét, és a hajót se mutatta meg nekünk, bemenni pedig nem tudtuk, mert magánterület. Mint megtudtuk azonban tőle, három körül hozták vissza a hajót,

amit később a vízirendészet keresett.

Állítólag kikötőről kikötőre mentek a rendőrök, mire öt körül megtalálták a letakart lajstromszámú csónakot. Kerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, hogy megtudjuk a részleteket, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. 

FRISSÍTÉS 20 ÓRAKOR: A rendőrség később az Indexnek megírta, hogy ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást egyedi azonosító jellel való visszaélés gyanúja miatt. Háromnegyed háromkor kaptak vasárnap bejelentést, mire azonban kiértek a vízirendőrök, a hajó már nem volt a helyszínen.

Ahogy azt Karácsony is megjegyezte a kampányrendezvényen, pár napja ugyanezzel a zenével zavarta meg a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági szervezet) cirkuszi plakátautója a Margit körúti sajtótájékoztatóját. Ebből kiindulva megkérdeztük a Fidelitas sajtóosztályát, hogy ők szervezték-e a vasárnapi hajós akciót. Nagy Máté, a szervezet sajtósa azt válaszolta, nem ők voltak.  

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője nemrég Facebook oldalán osztotta meg a levelet, amit Pintér Sándor belügyminiszternek írt. Azt kérdezte többek között, hogy volt-e engedélye a letakart lajstromszámú hajónak a Dunán közlekedni, és indítottak-e hivatalból eljárást a cselekmény miatt. Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője pedig feljelentést tett a közlekedési szabálytalanság miatt.