A Kúria szerint rendben van, ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter Tarlós mellett kampányol

Kampánynapló - 2019. 09. 23.

2019.09.23. 17:03 Módosítva: 2019.09.23. 18:30

Orbán büntetné az ellenzéki fővárost.  Legalábbis ez derült ki a Závecz Research kutatásából, melyet a 24.hu készíttetett.  Majdnem ugyanannyi budapesti tartja ugyanis valószínűnek, hogy a kormány büntetné a fővárost, ha ellenzéki politikus vezetné, mint ahányan nem így gondolják.

Karácsony Gergely támogatóinak 60 százaléka mondja azt, hogy a kormány kevesebb pénzt szánna Budapestre büntetésből, ha ellenzéki vezetné.

Azaz annak ellenére szavaznának elég sokan az ellenzéki jelöltre, hogy azzal szerintük forrásokat veszítene a város. A másik megoldás: látják a potenciált Karácsonyban, hogy ő ezt a támadást ki tudná védekezni.

A kutatás szerint csupán a fideszesek gondolják azt, hogy érdemes jóban lenni a kormánnyal azért, hogy több támogatást kapjon a főváros. Az adatok szerint  minél fiatalabb valaki, annál inkább elvárja, hogy a főváros vezetője álljon ki Budapestért a kormánnyal szemben. A végzettséget nézve pedig az látszik, hogy a diplomások várják el inkább, hogy agresszív legyen a főpolgármester.  A fideszesek 63 százaléka, az ellenzékiek  13 százaléka szerint kell a városvezetőnek a kormány kegyét keresnie.

 

Horogkeresztet festettek a szombathelyi képviselőjelölt plakátjaira.  Egyetlen éjszaka alatt rongálták meg György István Péter, az Éljen Szombathely választási szövetség 1. választókerületi jelöltjének összes plakátját, írta a Nyugat.hu. György István közleményben reagált a történtekre. Mint írta, határozottan visszautasít minden olyan ráutaló kifejezést, jelképet, ami a történelem legsötétebb időszakára emlékeztet. És arra kéri az elkövetőt és annak esetleges támogatóit, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen jellegű cselekedettől!

A Kúria szerint rendben van, ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter a főpolgármestert támogatja. Az Alaptörvény nem írja elő az állami szervek semlegességét a választási kampányban, ezért a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely elutasította Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szavai miatt benyújtott kifogását, írta az MTI.

Gulyás a szeptember 12-i kormányinfón úgy fogalmazott, hogy  a Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök közötti megállapodás politikai megállapodás, amely

kettejük között érvényes.

Azt is mondta, hogy „aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget”.

Karácsony Gergely szerint a miniszter szavai sértették a választás tisztaságának, a jelöltek közötti esélyegyenlőségnek és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét. A politikus kifogását az Fővárosi Választási Bizottság áttette az NVB-hez, amely a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy a mindenkori főpolgármester és a kormány közötti együttműködést jogszabály írja elő, amelynek felelőse Gulyás Gergely, így a kifogásolt kijelentés nem választható el a miniszter kormányzati teendőitől. Ez ellen nyújtott be kifogást a Nemzeti Választási Irodánál Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, amelyet végül

a Kúria felülvizsgált és helybenhagyott.

A Kúria rámutatott, hogy a választási eljárási törvény szerint nem minősül választási kampánynak az állami szerveknek – így a kormánynak és tagjainak – jogszabályban meghatározott feladatuk során végzett tevékenysége.

Együttműködési megállapodás a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke és az ellenzék főpolgármester-jelöltje között. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt hétfőn együttműködési megállapodást írt alá Székely Sándorral, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökével, írta az MTI.

Közös fővárosi sajtótájékoztatójukon Karácsony Gergely úgy méltatta a Magyar Szolidaritás Mozgalmat, hogy az egyfajta hidat képez a szakszervezetek, a civil társadalom és a változást akaró pártok között. A politikus a megállapodásról azt mondta, hogy

egy szabad, szolidáris és zöld Budapest létrehozására szövetkeztek. 

Székely Sándor hangsúlyozta, hogy a két ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson is Karácsony Gergelyt támogatták. Szavai szerint bizonyos szempontból azok a választások nehezebbek voltak, mert ott 

érdemi és komoly ellenfelek voltak, akiknek valamilyen elképzelésük volt a városról.

Tarlós István főpolgármester azonban a kormánypárt embere, aki semmit nem csinál Budapesttel, nincsenek jogkörei, azt teszi, amit mondanak neki – fogalmazott a független országgyűlési képviselő.