Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Magyar állampolgárságot kapott a szomáliai fotómodell

2019.09.24. 16:38
Kafiya Said Mahdi szomáliai fotómodell és Zeeshan Khan pakisztáni krikettjátékos is magyar állampolgárok lettek. Mindketten egyedül, kiskorúként érkeztek Magyarországra.

Kafiya Said Mahdi 15 évesen menekült Szomáliából, Európába. A kamaszlány egyedül érkezett Magyarországra, ma már sikeres fotómodell, és az ő életéről szól a tavaly a mozikba került Könnyű leckék című, nemzetközi díjak sorát bezsebelő dokumentumfilm is (a rendező Zurbó Dorottya). Életéről a Secretstories.hu oldal hozott korábban izgalmas riportot.

70631915 2442262115828214 3523208067145531392 n
Fotó: unhcr magyarország facebook

A fóti városházán most együtt tett állampolgári esküt Zeeshan Khannal, aki egykor Pakisztánból, szintén kísérő nélküli kiskorú menekültként érkezett Magyarországra. Khan évek óta a magyar krikett válogatott erőssége.

Az olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy ha eddig nem volt magyar állampolgár, akkor hogyan lehetett válogatott? Hát, menekültként, mint megtudtuk, ezzel a státussal ugyanolyan jogok járnak, mint az állampolgársággal, leszámítva a választási részvétel jogát és az uniós "állampolgárságot".

A hazai krikett erősen angolszász sportág lehet, a szövetség honlapja, vagy a csapatok elnevezései is angol nyelvűek.

Az állampolgári eskűről az UNHCR (az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága) tett közzé Facebook-bejegyzést és mindkét fiatalról korábban filmet is készített. A szomáliai modell filmje itt, míg a pakisztáni fiú sztorijaittlátható.