Üres tárral menekült a szökött rab a februári autós üldözésben

2019.09.25. 11:19 Módosítva: 2019.09.25. 11:22

Még február 15-én szökött meg egy rab a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületéből. A 35 éves férfi büntetőügyének tárgyalásán szerezte meg az őt kísérő bv. őr fegyverét, amivel aztán több túszt is ejtett. A rendőrség most zárta le a nyomozást, és szerdán sajtótájékoztatót tartott. 

Pál Adrián rendőr ezredes, a BRKF bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese arról beszélt, hogy hét hónap után befejezték a nyomozást, és az iratokat vádemelési javaslattal elküldték az ügyészségnek. A férfi ellen összesen 15 bűncselekmény elkövetése miatt emelhetnek vádat.

Azt már a fogolyszökés után nem sokkal tudni lehetett, hogy a rab lábbilincsben menekült, és a pisztollyal először a bíróság egyik biztonsági őrét ejtette túszul, így tudott kijutni az épületéből. Ezután az utcán megállított egy Nissan X-Trailt, melynek 63 éves sofőrjét  arra  kényszerítette, hogy a menekülésben segítse. Ezután nagyjából háromnegyed órás hajsza következett, és a rendőrök gyakorlatilag egész Budapestet lezárták, a Nyírpalota úton pedig tüzet is nyitottak az autóra, amivel a szökött rab menekült.

Videón, ahogy a szökött fegyveres rabot üldözik, majd lebirkózzák

„Ne hadonássz, ha lelősz, nincs, aki továbbvigyen”

A túszul ejtett sofőr egy vállalkozó volt, aki azt mondta, hogy mindennap a Markó utca környéken szokott parkolni, szokása szerint most is parkolóhelyet keresett, amikor meglátta Sz. Károlyt fegyverrel a kezében egy tússzal. A sofőr a szélvédőjén keresztül nézett farkasszemet a fegyverrel. A férfi harminc percig utazott a túszejtővel, aki halántékához szorította a fegyvert. 

Le akartam zárni az autót, de nem sikerült. Ha lezárom, elképzelhető, hogy akkor lelő

– mondta a 63 éves sofőr.

Korábbi sajtóhírek szerint a szökött rab fegyverében ekkor már viszont nem volt tár, az ugyanis dulakodás közben még a tárgyalóteremben kiesett. Ezt a mai sajtótájékoztatón megerősítette Pál Adrián rendőr ezredes. Mint mondta,

a rendőrök ezzel csak akkor szembesültek, amikor elfogták a férfit. A fegyverről azt hitték, hogy mindvégig tűzkész állapotban van.

A Nissan sofőrje egyébként azt az utasítást kapta, hogy vigye ki a szökött rabot a városból.  Útközben igyekezett nyugtatni a férfit, aki elmesélte neki, hogy most ítélték el 11 év börtönbüntetésre fegyveres rablásért, de semmi kedve nincs hozzá. A 63 éves férfi azt mondta, hamar megtalálta a hangot a szökött rabbal.

A rendőrök végül Újpalotán, a Szentmihályi út és a Nyírpalota út sarkán szorították le a Nissant. Az autóból a rab azonnal kipattant, és egy másik  autóst támadott meg. A Mercedest egy 32 éves férfi vezette, a hátsó ülésen lánytestvére ült, amikor a fegyverrel hadonászó rab feléjük szaladt.

A sofőr kiszállt a kocsiból, és dulakodni kezdett a férfival, ráugrott, a vállát és a fegyvert tartó kezét szorította le, közben azt ordította a zsaruknak, hogy

lőjétek már le!

Átfordította magán, és ellökte, mire a rab elszaladt.  A rendőrök ezután utolérték Sz. Károlyt. Mivel a többszöri rendőri felszólítás ellenére sem állt meg, lövést adtak le rá. 25 lövés dördült, ebből 8 a menekülő férfi testébe fúródott, akit életveszélyes állapotban vittek kórházba.

Az események után nem sokkal kitüntetéseket adtak át azoknak, akik közreműködtek a fogoly elfogásában.  A Szent György-emlékérmeket és a pénzjutalmakat 12 rendőr kapta meg „a fogoly elfogása során mutatott példamutató helytállásuk és szakmai munkájuk elismeréseként”. Az országos rendőr-főkapitány Szent György-emlékérmet és jutalmat adott a Fővárosi Törvényszék fegyveres biztonsági őrének is  az elfogásban nyújtott segítségért . Nem kapott viszont kitüntetést az a mercis, aki segített megfékezni a rabot.

A férfit a rendőrség összesen 15 bűncselekménnyel gyanúsítja, többek között:

 • hivatalos személy elleni erőszak,
 • hivatalos személy sérelmére elkövetett rablás,
 • kényszerítés, 
 • súlyos testi sértés, 
 • engedély nélküli megszerzéssel elkövetett lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés,
 • fogolyszökés, 
 • fegyveresen elkövetett személyi szabadság megsértése, 
 • közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény,
 • terrorcselekmény,
 • közúti veszélyeztetés,
 • fegyveresen elkövetett garázdaság bűntettével.

A rendőrség szerint a férfi akkor követte el terrorcselekményt, amikor menekülés közben folyamatosan fegyvert fogott túszaira és a rendőrökre.