Felálltak az irodalomtanterven dolgozó szakértők a szélsőjobbos irodalomtörténész miatt

2019.09.25. 10:47

Nem volt hajlandó együtt dolgozni a hatfős kutatócsoport az új Nemzeti alaptanterven  (NAT) a szélsőjobboldali nézeteket valló Takaró Mihállyal, ezért felálltak  számolt be a Magyar Narancs.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban hosszabb cikkben foglalkoznak a magyar nyelv és irodalom tanterv előkészítésével, és kiderül belőle, hogy június végén otthagyta az új Nemzeti alaptanterv előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó hat szakértő.

A hat szakember – egyetemi oktatók és gyakorló tanárok – feladata volt az irodalom- és nyelvtantanterv kidolgozása az 5. évfolyamtól a 12.-ig, de összedolgoztak az alsóbb évfolyamok szakértőivel is. Szerződésük június 30-án lejárt, és bár a projektvezetés felajánlotta nekik a hosszabbítást, egységesen a távozás mellett döntöttek. Az okként Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész megjelenését említette több forrásuk is. 

Takaró Mihály több botrányt keltett a szélsőjobboldali, antiszemita szerzőket magasztaló vagy az általa nem elég magyarnak tartott írókat gyalázó kijelentéseivel. Legutóbb idén nyáron, a komáromi Jókai Mór Nyári Egyetemen felvidéki magyar pedagógusok előtt értekezett arról, hogy Esterházy Péter kultúraromboló, ezért nem kell tanítani. Korábban megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, Spiró György emberi mivoltát, és azt is kifejtette, hogy Petri György valószínűleg a pokolra került.

Takaró nyilvánosan is hangoztatott koncepciójának központi tétele, hogy a kommunista időszak elhazudta és a perifériára szorította a századelő és a két világháború közötti évek nemzeti-konzervatív szerzőit, miközben a nyugatosokat indokolatlanul preferálta – írja a Narancs.