Hende Csaba a közönséggel kiabáltatta, hogy hazaáruló

2019.09.25. 12:53 Módosítva: 2019.09.26. 13:51

Bizarr videót mutatott be a szombathelyi LMP arról, ahogy Hende Csaba egy kampánygyűlésen a közönséget hergeli. Szombathely országgyűlési képviselője a Fidesz önkormányzati programját ismertette a megyei művelődési központban, eközben beszélt az ellenzéki pártok polgármesterjelöltjéről, Nemény Andrásról, akinek a képét eközben ki is vetítették Hende mögött. Nemény arcképe mellett terroristák körözési fotói voltak láthatók.

Hende a színpadról egyszer csak arra vette rá a decens közönséget, hogy kezdje el kiabálni a hazaáruló szót, majd lelkesítve őket, hangosabban megismételtette velük. A közönség soraiban ott ült a város fideszes polgármesterjelöltje, Balázsy Péter is.

Az a videóból nem derül ki, hogy a hazaárulózással Hende kire célzott, mert a videót összevágták, de az LMP szerint Hende egy dolgot hozott Szombathely életébe: a gyűlöletet. A Nyugat.hu cikkéből azonban kiderült a kontextus:

Neményék Brüsszelben a bevándorlásról egyeztettek, arról, hogyan lehetne a magyar kormányt kikerülve migránsokat hozni Szombathelyre. Ezek után Hende rávezeti a jelenlevőket, hogy mondják ki, micsoda is az ilyen ember: „Hazaáruló” - skandálják többen.

Szombathelyen feszült a politikai légkör, miután a város fideszes alpolgármesterét, Koczka Tibort kirúgták a Fideszből, mert a hivatalos fideszes jelölttel szemben ő is elindult a polgármesterségért.

Megkerestük a Fideszt, hogy egyeztettek-e arról, hogy a képviselő ilyeténképpen a közönséget is bevonja a műsorba. A sajtóosztály szerint Magyarország szabad ország, a szabad véleménynyilvánítás mindenkit megillet. „A szombathelyi fórumon szóba kerültek Nemény András bevándorlást és betelepítési kvótát támogató mondatai, illetve az, hogy az a Frans Timmermans, aki korábban találkozott a szombathelyi ellenzéki jelölttel, éppen a fórum napján találkozott Soros Györggyel. A résztvevők ennek ismeretében fejtették ki véleményüket.