Tarlós István egyelőre csak terveket kínál a roma választóinak

2019.09.25. 18:28 Módosítva: 2019.09.25. 19:14

Szeptember 13-án, egy hónappal az önkormányzati választások előtt kezdett el terjedni az a nyílt levél, amelyet Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület alapítója írt. A Karácsony Gergelynek és Tarlós Istvánnak címzett levél lényege az, hogy az önkormányzati választások előtt 1 hónappal egyik főpolgármester-jelölt sem szólította meg a Budapesten élő 80-100 ezer romát. 

Tarlós István főpolgármester beszédet mond a romák világnapja alkalmából tartott megemlékezésen a VIII. kerületi Muzsikus cigányok parkjában 2018. április 7-én.
Tarlós István főpolgármester beszédet mond a romák világnapja alkalmából tartott megemlékezésen a VIII. kerületi Muzsikus cigányok parkjában 2018. április 7-én.
Fotó: Soós Lajos / MTI

Feltehetően ezzel lehet összefüggésbe, hogy ha nem is Tarlós István maga, de az általa 2014-ben kinevezett romaügyi megbízott, Nagy Sándor most ismertette a romákra vonatkozó terveket. A  főpolgármesteri megbízottaz MTI-nek azt írta: Tarlós István főpolgármester programja részének tekinti a főváros hosszú távú romaügyi stratégiáját, amelynek 80 százalékát már elfogadták. A fennmaradó kérdéseket az illetékes minisztériumokkal való egyeztetések után terjesztik elé. 

Az már megvalósult, hogy a főváros romaösztöndíj-programjában 60 diák kap támogatást.

  • Folyamatban van ezen kívül a megváltozott munkaképességű roma emberek munkahelyhez juttatása. 
  • Tervben van továbbá a kisgyermekes roma nők foglalkoztatására irányuló program, hogy az anyák gyermeknevelés mellett is tudjanak munkát vállalni. Ebben segítséget nyújtanak a fővárosi önkormányzat érdekkörében lévő munkáltatók.
  • A program része lesz még roma gyermekeknek szóló, iskolán kívüli oktatási programok megszervezése, közölte Nagy Sándor. 
  • A további programpontokat kellő időben Tarlós István vagy megbízottja fogja ismertetni.