Újra előkerült a mindennapos iskolai éneklés terve

2019.09.26. 08:55

Újra elindult a szakmai párbeszéd a mindennapi iskolai éneklés tervezetéről, értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a múlt héten egy Erkel Színházban megrendezett szakmai konferencia előadói vetették fel, hogy a megújuló Nemzeti alaptantervben létre tud-e jönni valamiféle össz­művészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, és törekvés van arra is, hogy tantervi keretek közé emeljék a napi dalolás, zenélés lehetőségét.

A Magyar Állami Operaház példatárat állított össze a legnépszerűbb operarészletekből, amelyhez minden iskola ingyen juthat hozzá. "Összesen 222 példát gyűjtöttünk össze a kötetben, afféle breviárium, tehát minden tanítási napra jut egy. Ezek egyszerű, népszerű, dallamos, szerethető részletek, amelyek szervesen illeszthetők az iskolai anyagba, és amelyeket nemcsak ének szakos tanár, hanem bármelyik pedagógus tud használni. Egy-egy példa feldolgozása, megtanulása mind­össze 10-15 percet vesz igénybe, sikerélményt nyújt, szórakoztat, így remélhetőleg kedvet csinál a gyerekeknek a klasszikusokhoz – idézik Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját. 

Nem először merül fel az ötlet, mert 2015-ben Balog Zoltán minisztersége alatt még munkacsoport is alakult a mindennapi éneklés bevezetéséért