Polt Péter szerint nem az ő hatásköre a Pikóék elleni házkutatás

2019.09.26. 10:13

Kocsis-Cake Olivio párbeszédes országgyűlési képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a rendőrség Pikó András polgármesterjelölt kampányközpontjában tartott házkutatása miatt. Szeptember 11-én Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt kampányközpontját megszállták a rendőrök, és lefoglaltak néhány laptopot. A házkutatást azért tartották, mert a Magyar Nemzet egy fénykép alapján Pikóékat választási csalással vádolta.

Kocsis-Cake szerint viszont a hatóságok kettős mércét alkalmaznak a kormánypárt érdekei szerint cselekvő, illetve a kormánypártoknak nem tetsző csoportokkal kapcsolatban.

Polt Péter írásban válaszolt a kérdésre. Azt írta a legfőbb ügyész, hogy 2018 júliusa óta más szabályok keretezik a büntetőeljárásokat, és addig nincs az ügyészségnek irányítási joga egy eljárásban, amíg ki nem hallgatják a gyanúsítottat. Amíg ez a kihallgatás nem történik meg, addig a rendőrség irányít, az ügyészség pedig csupán felügyeleti jogot gyakorol. Mivel Polt azt írja, hogy a nyomozás ezen szakaszában a „tájékoztatás megadása nem az ügyészség hatáskörébe tartozik”, vélhetően arra utal, hogy még nincs gyanúsított, illetve nem hallgattak ki gyanúsítottat.

Kitért arra az ügyre is, amelynél a tavalyi országgyűlési választáson Lévai Katalin ajánlóívei között több hamisítottat találtak, és az ügyben két embert gyanúsítottként kihallgattak, de Polt szerint nem lehetett minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy nekik tudomásuk volt a felhasznált ajánlóívek hamis, valótlan tartalmáról, így az eljárást velük szemben megszüntették, az ügyet pedig felfüggesztették. 

Egy harmadik ügyet is említenek, egy filmsorozatban Gulyás Márton ellenzéki aktivista kamupártokat leplezett le. Abban az ügyben több büntetőeljárás is folyamatban van, írta a legfőbb ügyész.