Több százmilliós sikkasztással vádolnak egy ismert pécsi bankárt

2019.09.27. 08:35

Sikkasztással vádolják egy országos bank dél-dunántúli regionális privátbanki vezetőjét, aki számos előadást tartott egyetemeken, konferenciákon és pénzügyi rendezvényeken, illetve nyilatkozott privát banki szakértőként gazdasági lapoknak. A vád szerint a pécsi G. Erik és titkárnője, B. Gabriella egy amerikai-magyar üzletember számlájáról lopott el 160 millió forintot, és további 180 milliót sajátjaként kezelt, írja a Bors.

A lap szerint a csütörtöki tárgyalási napon ismertetett vádirat szerint a bankár és a titkárnője  családi vi­szonyt alakított ki egy Amerikában élő, gazdag pécsi férfival. A férfi G. Eriket fiának tekintette, B. Gabriellát pedig feleségül akarta venni. A nő többször járt is a férfinál Amerikában. A két vádlott hét éven keresztül, 2010–2017-ig üzletelt a férfival, aki sok száz millió forintnyi angol fontot, eurót és dollárt utalt át a magyar bankszámlájára, hogy a pénzt kötvényekbe fektesse.

Az országosan ismert bankár és titkárnője a sikkasztás mellett számtalan banki szabályt is megszegett, például mellőzték a hangrögzítéses telefonvonal használatát, ezzel sokszor az ügyfél aláírása nélkül is teljesítettek ügyleti megbízásokat mobiltelefon-hívás, e-mail alapján.

A vádlottak azt állítják, egy forintot sem vettek el a férfitól, az ügyviteli hibák ellenére minden forinttal el tudnak számolni, ezért nem fo­gadták el az ügyészség 5 éves börtönbüntetésre tett vádalkujavaslatát. A Bors szerint a tárgyalás lefolytatásával akár 12 év bör­tönt is kaphatnak.