Nem sért szabályt, ha KRESZ táblán lóg a kampányplakát

HUSZ0586
2019.09.27. 12:13

(Cikkünk első verziójában azt írtuk, hogy szabályt sértve kerültek ki a táblák. Ez azonban nem igaz, a tévedésért elnézést kérünk)

Bár a KRESZ egyértelműen tiltja, hogy a közlekedési táblák oszlopaira bármilyen, a tábla tartalmához nem kapcsolódó felirat, plakát kerüljön, a választási törvény kampányidőszakban engedélyezi, hogy a plakátok a közlekedési táblák alá kerüljenek.

Így szabályosan hirdeti Ferencvárosban a behajtani tilos tábla a polgármestert, Bácskai Jánost, ahogyan a többi körzetben más kormánypárti vagy ellenzéki jelöltet, akiknek plakátjai szintén felbukkantak a közlekedési táblák oszlopain.

Máskor nem lehet

A közúti jelzőtáblákról szóló 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet egyértelműen kimondja:

TILOS KÖZÚTI JELZÉSEN, ANNAK TARTÓELEMÉN, VAGY BÁRMELY MÁS, A FORGALOM SZABÁLYOZÁSÁRA SZOLGÁLÓ BERENDEZÉSEN OLYAN JELET, FELIRATOT VAGY TÁRGYAT ELHELYEZNI, AMELY NEM KAPCSOLÓDIK A SZÓBAN FORGÓ JELZÉS VAGY BERENDEZÉS CÉLJÁHOZ.

A fenti rendeletnél azonban erősebb választásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény, amelynek 144. paragrafusának 3. bekezdése kimondja:

„Plakát a kampányidőszakban...korlátozás nélkül elhelyezhető.”

A törvényben maghatározott kivételek között nincsenek felsorolva a közúti jelzőtáblák. Azok a magántulajdonban,  állami, önkormányzati kezelésben, tulajdonban lévő dolgokra vonatkoztatva szab feltételeket, így előírja az előzetes hozzájárulást.

Ezen kívül védett műemléki értéken, védett örökségi elemen, az építészeti örökség védett elemén, védett természeti területen és értéken, továbbá állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos.

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni – mondja ki a törvény.

(Borítókép: Huszti István / Index)