Elemér
0 °C
10 °C

Szabó Tímea: A képviselői irodaházban készültek a Karácsony-hanganyagok

2019.09.29. 12:09

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és társelnöke a Képviselői Irodaház előtt tart sajtótájékoztatót "Mi van a kazettán?" címmel, a csütörtökön nyilvánosságra került Karácsony Gergelyes hangfelvétellel kapcsolatban.

Szabó a sajtótájékoztatón elmondta, elemezték a felvételt, többen, többször, egymástól függetlenül meghallgatták a pártban, és mindannyian arra jutottak, hogy

a felvételek a Képviselői Irodaházban készültek, a párt elnökségi ülésein.

A politikus azt is mondta, manipulált, megvágott anyag került ki, ami nem egyetlen alkalommal felvett anyagból készülhetett. A politikus szerint egyértelmű, sokszor a kérdés után egy másik kérdésre adott választ vágtak be. A felvételen hallatszik egy gyerekhang, ő pedig Szabó Tímea gyermeke, akit sokszor vitt magával elnökségi ülésekre. 

"Úgy tűnik, hogy valaki, vagy valakik rendszeresen hallgatják a Párbeszéd üléseit, és rögzítik azt, és visszaélésszerűen nyilvánosságra hozzák, ami bűncselekmény"

- mondta. Hozzátette, a mai napon, vasárnap

ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tiltott adatszerzés miatt,

amiért a BTK szerint 3, vagy akár 5 év börtön is járhat, mondta.

Hogy kik követték el, nem tudják, majd a nyomozóhatóság kideríti, de azt tudja, kinek állt érdekében, és az pedig a Fidesz, mondta. Szabó a HVG kérdésére elmondta, ők nem szoktak felvételt készíteni az elnökségi üléseikről, csak jegyzőkönyvet. Illetve azt is, hogy pártja elnökségéből senkinek nem lenne érdeke egy ilyet kiszivárogtatni.

Szabó szerint "ez a magyar Watergate-botrány", a XXI. századi magyar politika legdurvább botránya, ahol egy nemzetbiztonságilag védett intézményben képviselőket hallgatnak le, készítenek felvételeket, és hozzák azt nyilvánosságra.

Karácsony Gergely egy kiszivárgott felvételen beszélt többek között a szocialista korrupcióról, szövetségesei alkalmasságáról és családja megfenyegetéséről. A megvágott felvétel bejárta a sajtót, Karácsony pedig egy aznapi sajtótájékoztatóján úgy reagált, "már titkosszolgálati eszközöket is bevetnek, de engem nem tudnak megfélemlíteni", majd bejelentette, feljelentést tesz a hangfelvétel miatt.

Sőt, azoknak üzenve, akik megpróbálják őt megfélemlíteni úgy fogalmazott: "kivágom őket, mint macskát szarni". Csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának volt vendége, ahol mondott pár mondatot a felvétel kapcsán. Többek között úgy fogalmazott, azon nem mondott mást, mint amit korábban már elmondott, csak más stílusban.

A hangfelvétel alapján úgy tűnik, hogy a kérdező Tóth Csabára, az MSZP zuglói elnökére, a választókerület egyéni országgyűlési képviselőjére kérdez rá, akiről Karácsony azt mondja, hogy mindig is mérges viszonyban álltak, majd az a párbeszéd hallatszik, hogy "Igaz, hogy megfenyegette a családodat?" - "Ne viccelj. Többször.". Ezt azonban tagadta Karácsony, azt mondta, a felvétel itt egyértelműen megvágott. Ezután most szombaton Karácsony a Facebook-oldalára tett fel egy közös fényképet Tóth Csabával, mondván, barátságuk sziklaszilárd