Orbán: Ne mondj rosszat a fideszes társadról!

HUSZ1005
2019.09.29. 15:14

28. kongresszusát tartotta a Fidesz vasárnap egész nap. Délelőtt, illetve délután több politikus is felszólalt - itt foglaltuk össze röviden -, a délután fő attrakciója a miniszterelnök és Fidesz-elnök Orbán Viktor beszéde volt. A Fidesz alapszabálya szerint kétévente kell tisztújító kongresszust rendezni, legutóbb 2017-ben volt, Orbán akkori egyik fő témája a nyugati világ hanyatlása volt. (És akkor készítette Huszti István kollégánk ezt a fotót!)

Orbán beszéde elején megköszönte, hogy újra a párt elnökének választották, majd elmondta, az ország legnagyobb, legerősebb, egyetlen kormányképes elnökévé választották ma meg. "Ha a szövetségeseinket is ide számítjuk, akkor ráadásul Magyarország legrégibb, legmélyebb hagyományokkal, legerősebb lelkiséggel rendelkező politikai közösség vagyunk" - mondta.

A magamfajta faluról jött, és utcai harcok világához szokott férfiaknál az érzelgősség a gyengeség jele, folytatta, de őt ez a fajta támogatás és szeretet igenis meghatja, megérinti, sőt, néha megrendíti.

"Higgyétek el, nem marad viszonzatlan egyikőtök szeretete sem"

- mondta.

Orbán szerint a bajtársiasság a legfontosabb dolog. Bárki lojális tud lenni a másikhoz, ha annak igaza van, mondta, ahogy "hozzám is könnyű, ha igazam van". A bajtársiasság több ennél, jóval túl van ezen. Azt jelenti, akkor is lojális vagyok hozzád, amikor te tévedsz, és akkor is számíthatok rád, amikor én tévedek, fogalmazott Orbán.

És melyikünk nem tévedett még az elmúlt 30 év során. De összetartottunk, őszinték voltunk egymáshoz, és végül minden nehézségből kilábaltunk

- folytatta.

"ezért vagyunk mi fent, és az egymást folyton eláruló liberális baloldal lent"

- mondta, és hozzátette, hogy Ronald Reagan ezt nevezte 11. parancsolatnak, a politikában pedig szükség van erre. Ezt úgy fordította le:

"Ne mondj rosszat a fideszes társadról! Ezt majd még gyakorolni kell!"

Majd hozzátette, ahogy egyre inkább komolyan vehető ellenfél nélkül maradnak, ez a parancsolat is egyre fontosabbá válik. Mert egyre kevésbé az ellenfél támadásai, és egyre inkább a bajtársiasság tartja egyben azt a közösséget.

Orbán szerint a Fidesz generációs megújulása jól halad, szépen jönnek a fiatalok támogatónak, képviselőnek, vagy éppen miniszternek, a Fidesz pedig a politika világában szokatlanul rendezett állapotban van. Ezután elmondta, amit már többször is: a Fideszben az az ökölszabály, ha valaki nagyon akar egy pozíciót, akkor azt semmiképp nem kaphatja meg. Mert a sóvárgás vége csak bukás lehet; politikai, szakmai de leginkább emberi, mondta Orbán. A legfontosabb szabály, hogy itt munkát osztanak, nem pozíciót, de főként nem hatalmat, mondta.

Ezután összefoglalta a Fidesz programját: "demokrácia igen, liberalizmus nem". És ehhez Orbán szerint két rendszerváltás után jutottunk el: "az elsővel a szovjet világot szüntettük meg", mondta, a másik pedig gyakorlatilag a 2011-es Alaptörvény elfogadásakor történt meg, ami a Fidesz történetének is csúcspontja. Ebben pedig fontos szerepe volt az akkori, később megbukott köztársasági elnöknek, Schmitt Pálnak

"Vivát az elnöknek, vivát, vivát, vivát!"

- mondta. Ha az első rendszerváltás a liberális volt, akkor a második a nemzeti, fogalmazott.

Orbán szerint az igazán nagy dolgok az előttünk álló évtizedben történnek majd, végleg magunk mögött hagyjuk a szegénységet. 2010 óta egymillió ember tört ki a szegénységből, és folytatni kell a munkát.

"Mi leszünk az a párt, ami elmondhatja magáról, hogy felszámolta a szegénységet Magyarországon."

A másik, amit kiemelt, a cigányság helyzete, ami szerinte nehéz ügy, de nem szabad megijedni a feladattól. Bár a romák világában sok minden megváltozott, de még ma is nehéz világ az. Szerinte Balog Zoltán miniszter sok munkájával, a kormányzat, a civil szervezetek és az egyház összefogásával értek el komoly eredményeket, például a munkanélküli cigányok száma felére esett, a felsőoktatásban tanuló romák számát pedig megduplázták.

Az európai helyzetről úgy fogalmazott, "már nem egyedül állunk a küzdőtéren, hanem tekintélyes hadoszlopban" lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal, és reméli hamarosan az osztrákok és olaszok is csatlakoznak. "Nem brüsszeli birodalmat, hanem európai nemzetek szövetségét akarjuk" - mondta Orbán sokadjára. Megegyezésre kell jutni Európa két fele között, de ennek világos feltételei vannak, például az, hogy "nekünk jogunk van a keresztény szabadság törvényei szerint berendezni az életünket."

Ibizából egy is elég volt

Orbán szerint az európai költségvetés nem arra való hogy a liberálisok céljait szolgáló bevándorlókat finanszírozzák, aktivistákat képezzenek ki, és vessenek be nálunk. Ibizából egy is elég volt, mondta, utalva az osztrák botrányra, ami kormánybukást okozott. Majd hozzátette, hogy Macedóniában, és Romániában is látszik, hogy a folyamatos bizonytalan belpolitikai helyzetért a fentiek rejtett támadásai a felelősek. Ha egyben akarjuk tartani Európát, Orbán szerint a nemzetközi baloldal, Soros és társaik trükkjeit, fake news-hálózatait kell felszámolni.

Ezután ismét felajánlotta az olaszoknak, hogy ha nem bírnak a határvédelemmel, szívesen átvesszük egy szakaszát. Sőt a migránsok hazaszállítására is vállalkozunk, csak kérniük kell.

Orbán szerint a világ legmodernebb technológiáit, fejlesztési központjait már most magyar munkások és mérnökök működtetik és irányítják. Mind a sokat szapult iskoláinkból kerültek ki, és mégis megállják a helyüket bárhol a világban. A következő évtizedben pedig össze fognak kapcsolódni még jobban a V4-ek gazdaságai, közép-európai multik fognak megjelenni. A nagy fejlődésben pedig már csak a szegedieket várjuk, mondta Orbán áttérve az önkormányzati választásokra.

"Nem értjük, miért akarnak kimaradni a fejlődésből, és végképp nem értjük, miért akarnak migránsvárossá válni. ha baloldali kézen marad, Szeged lesz az első számú betelepítési célpont, ahogy azt a polgármester oly büszkén a képünkbe is mondta."

Orbán szerint a világhatalom erővonalai át fognak rendeződni, a G7 országok világhatalma helyett itt a G2 (Kína és az USA) és nekünk európaiaknak ebben kell megtalálni a helyünket. Majd hozzátette, hogy Macron is erről beszél, de amikor ő mondta korábban, "holdkóros idiótáknak tartottak bennünket".

A miniszterelnök figyelmeztetett, két hét múlva önkormányzati választások lesznek.

"Nagy győzelem lesz, de meg is érdemlitek a nagy győzelmet. A vereséghez szokott magyaroknak ti mutattátok meg, hogy hogyan kell győzni." Ti mutattátok meg Magyarországnak, hogy ha nagy erők mozdulnak meg, igazságtalanul nehéz harcot kell vívni, de szembe kell fordulni velük, és meg kell vetni a lábunkat, mondta Orbán a párt összegyűlt tagjainak.

"De örüljetek a próbatételeknek. Örüljetek, hogy még abban az állapotban vagytok, hogy harcolhattok, örüljetek, amiért ilyen nagy erők mozdultak meg. Mert amikor ilyen nagy erők mozdulnak meg, akkor jövünk rá, hogy nem állatok, hanem szellemek vagyunk" - mondta Orbán a fideszeseknek.

"Egy ideig úgy tűnhetett, hogy az ellenzék elásta a belső harcok csatabárdját. Az elmúlt két nap óta azonban a vak is látja, hogy valójában inkább egymást ásnák el. Azt is mondhatnánk, hogy a jó zuglói szocialista párját ritkítja." Utalt nehezen félreérthető módon a Karácsony Gergely féle hangfelévételre.

A miniszterelnök egy áthallásos viccet is elsütött, amelyet akár a budaörsi ellenzék polgármesterjeltének, Wittinghoff Tamásnak a titokban készített és most kiszivárgott szexvideójára tett utalásként is lehet érteni.

"Választási esélyeiket a magyar nép humora már megénekelte, miszerint elmegy a szocialista polgármesterjelölt a feleségével szavazni, este eredményhirdetés: az MSZP jelöltnek 3 szavazat. Mire az asszony: Józsi, neked van valakid!"

(Borítókép: Huszti István / Index)