Fákat csavart ki, tetőket rongált meg a szél Borsod és Nógrád megyében

2019.09.30. 18:55 Módosítva: 2019.09.30. 20:43
Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyéből jelentettek viharkárokat hétfő estig, a szél fákat csavart ki és tetőket, vezetékeket rongált meg.

Dojcsák Dávid, a Borsod megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek azt mondta, a legtöbb esetben a viharos szél fákat csavart ki és vezetékekre dőlt.

Ózdon, a Dózsa György úton egy csaknem tizenöt méteres fa zuhant az úttestre. Telkibánya külterületén két fa is az útra borult.

Miskolcon a Besenyői utcában egy üzem tetőszerkezetében tett kárt a viharos szél, a Váradi utcában pedig egy fűzfa dőlt ki a helyéről és leszakította a villanyvezetéket.

A viharos szélben kidőlt fát távolítanak el tűzoltók Budapesten a Vízakna utcában
A viharos szélben kidőlt fát távolítanak el tűzoltók Budapesten a Vízakna utcában
Fotó: Olvasónk, Dávid

Nógrád megyében a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egyre több esetben riasztják a tűzoltókat. Szécsényben két autóra rádőlt egy fa, Patvarcnál a 22-es főútra borult egy fa és mindkét sávot elfoglalta. Balassagyarmaton a szél egy házról letépte a palatetőt, Terényben szintén egy tetőt bontott meg a vihar. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

Mint arról beszámoltunk, a vihar észak felől érkezik. Szlovákiában és Németországban már halálos áldozatokat is követelt.

Frissítés: Lezárták az északi határt a vasútnál

A szlovák vasút Szob és Párkány határátmenetben mindkét vágányt lezárta a vonatforgalom elől, valószínűleg a vihar miatt. Az érintett nemzetközi vonatok jelentős késéssel várhatók hazánk területére. Vonatkimaradások, korlátozások várhatók. Az utasok részére a 476-os számú Metropol EN vonatot ajánlják, amely a Keleti pályaudvarról indul 19:25-kor Pozsonyon át Breclavba, írja a Mávinform.

A szlovák vasúttársaság szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a vasúti pályán, hogy újra indulhassanak a vonatok Szob és Párkány között. Várhatóan 40-50 perc múlva az egyik vágányon újraindulhat majd a vonatközlekedés. A tervek szerint az első beérkező vonat az EC277-es számú, Metropolitan Prágából. Csak Szobig közlekedik, onnan visszaindul EC270-es számú vonatként Prágába. Az érkező vonat utasai a Z70-es vonattal utazhatnak Szobról a Nyugati pályaudvarig. A szlovák területen, a másik vágányon leszakadt a felsővezeték, annak helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe.