Salamon
-1 °C
13 °C

Szabálytalanságok miatt hullanak a fejek a fővárosi temetőkben

2019.09.30. 16:51 Módosítva: 2019.09.30. 18:52

Több fővárosi temetővezetőt menesztettek a feltárt szabálytalanságok miatt – írja az MTI.

Horváth József, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. vezérigazgatója szerint április végén érkezett bejelentés hozzá, hogy több temetőben szabálytalanságok tapasztalhatók a sírhely-előkészítés, sírkőállítás és a sírgondozás körül. Felmerült, hogy a családok egyedi igényei alapján ellenőrizhetetlen pénzmozgások történnek. Ezért vizsgálatot indított, majd amikor szeptemberben a főpolgármesterhez is eljutottak a panaszok, a vizsgálatot a temetkezési intézet kiterjesztette.

Ennek eredményeként ellenőrizhetetlen pénzmozgások és egyéb szabálytalanságok miatt két temetővezető munkaviszonyát szüntették meg.

A konkrét esetekre kiterjesztett vizsgálat szerint a sírköves vállalkozók által benyújtott dokumentációk és a helyszínen tapasztalt síremlékek erősen eltértek egymástól. Az érintett munkavállalókkal szemben írásbeli elmarasztalásról, illetve prémiummegvonásról intézkedtek.

A teljes körű vizsgálat lezárása után egy újabb temetővezető munkaviszonyát szüntették meg.

Horváth József, a BTI vezérigazgatója azt írta: intézkedéseket rendelt el a feltárt további szabálytalanságok megszüntetéséért – ezek kiterjednek a temetési szertartások lebonyolítására, valamint a temetőben vállalkozásszerű tevékenységet folytató sírköves és sírgondozó vállalkozók munkavégzésére. Ennek érdekében a hagyományokra épülő szertartás-előkészítés és szertartás-lebonyolítás legitimitását biztosítva a társaság két díjtétel bevezetésével rendezi a felmerült hiányosságokat. Ezen túlmenően a temetőkben vállalkozásszerű tevékenységet folytatóknak a gyorsabb eljárásrend kialakításával a gördülékenyebb munkavégzést segítik elő.

A temetkezési intézet vezérigazgatója azt is közölte, hogy Tarlós István főpolgármesternek javaslatot tesz a temetkezésre vonatkozó fővárosi közgyűlési rendelet módosítására.