Igazat mondott-e Orbán, amikor fake newsozott?

2019.10.01. 10:59

Egy finn újságíró arról kérdezte a Budapesten járó finn miniszterelnököt hétfő este, hogy hogyan juthattak EU-s támogatások Orbán Viktor vejéhez, mire a sajtótájékoztatón szintén ott lévő Orbán válaszolt gyorsan helyette, és közölte az újságíróval, hogy

ön nem mond igazat, ez egy fake news.

Mivel a magyar közbeszéd szerint Tiborcz EU-s támogatásokból gazdagodott meg, furcsának hangozhat Orbántól a szokásos csavaros magyarázkodás helyett egy ilyen egyértelmű fake newsosás.

lássuk, igaza van-e.

Tiborcz István az Elios nevű céggel vált nagypályás vállalkozóvá. Az akkor még Orbán-közeli Simicska környezetéből önállósodott cég első nagy biznisze (bizniszsorozata) az volt, hogy önkormányzatoknak csinált EU-s támogatásból finanszírozott - vagy finanszírozandó, ennek még lesz jelentősége - energetikai, közvilágítási beruházásokat.

Tiborcz István (középen)
Tiborcz István (középen)
Fotó: Huszti István

Az EU-s ellenőrző hatóság, az OLAF nyomozása szerint a projektek elnyerésére az Elios és a velük együtt dolgozó cégek - például az úgynevezett közbeszerzési tanácsadó - egy jogilag is vitatható rendszert építettek fel, amelyben sorozatban nyerték el a megbízásokat. Meg is kérték a magyar ügyészséget, hogy tegyen lépéseket, de a magyar hatóságok nem osztották az OLAF álláspontját.

Ez volt tehát az első lépcső: technikailag az Elios magyarországi önkormányzati megbízásokat csinált, gyakorlatilag viszont EU-s támogatásokat szivattyúzott nagyüzemben.

Ám jött ezután a második lépcső. Miután egyre kínosabb lett az egész Elios-ügy, a magyar kormány - hivatalosan persze nem ezzel indokolva - úgy döntött, hogy inkább nem kéri el az EU-tól az Eliost érintő EU-s pénzeket. Vagy szakmaibban: nem adják le a számlákat az EU-felé.

Vagyis Orbán veje technikailag valóban nem kapott EU-s pénzeket. Viszont mégiscsak abból gazdagodott meg, hogy EU-s programokban kiírt munkákat csinált milliárdos tételben.

Aztán a végén az Elios projektjeit a magyar költségvetés finanszírozta. Most pedig szavazzák meg, Orbán igazat mondott-e: