Elállnak a tömeges felmondástól a traumatológiai intézet orvosai

2019.10.01. 12:37 Módosítva: 2019.10.01. 12:38

Egyelőre elállnak az október elsejétől kilátásba helyezett tömeges felmondásuktól a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet baleseti sebészei, írja az MTI. A sebészek döntésüket azzal indokolták, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Csiki Zoltán, az Emmi egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára ígéretet tett a finanszírozás rendezésére. 

Az ígéret szerint az önkormányzati választás után döntenek a Magyar Traumatológus Társaság és az Emmi által közösen elkészített tervezetről, amelynek értelmében szeptember 1-jéig visszamenőleg korrigálják a finanszírozást. Az intézet orvosai a Magyar Traumatológus Társaság tagjaiként elfogadják szakmai szervezetük álláspontját, és október 31-ig haladékot adnak a szükséges kormányzati intézkedésekre.

A Péterfy Kórházhoz tartozó intézet 68 baleseti sebésze pénteken rendkívüli felmondást helyezett kilátásba, ha a kormányzat nem teljesíti korábbi ígéreteit, 54 másik traumatológián pedig az önkéntes túlmunkavállalásaikat akarják visszamondani a traumatológusok, írta meg a Népszava. Az Országos Traumatológiai Intézet orvosai szerint az elégtelen finanszírozás miatt ma már olyan kritikus a szakember és eszközhiány, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását. Ennek oka alapvetően az, hogy a beavatkozások jó részénél a díjak nem fedezik a műtétek valós költségeit.

Az egyre romló ellátási körülmények miatt a Magyar Traumatológus Társaság  júniusban rendkívüli közgyűlésen határozta el, hogy tárgyalást kezdeményez az egészségügyi kormányzattal. Ehhez elkészítették a költségszámításokkal alátámasztott finanszírozási javaslataikat is. A kormány a nyár végéig ígért választ, de ezt nem tette meg. 

A kedden kiadott közleményben az orvosok hangsúlyozzák: nyilatkozatuk és az orvosok eddigi tevékenysége "minden szempontból független bárminemű politikai törekvéstől", kizárólag a magasszintű sérült betegellátás biztonságát tartják szem előtt.

A Magyar Traumatológus Társaság pénteken azt közölte, az Emmi-vel közösen kidolgozták a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosítását, és ennek megvalósítására az egészségügyi tárcától határozott ígéretet kaptak. Az Emmi - szintén pénteki - közleményében elismerésre méltónak nevezte azt a hozzáállást, amelyet a Magyar Traumatológus Társaság közgyűlése által megválasztott tárgyaló bizottság a tárcával tartott, eredményesen zárult egyeztetéseken tanúsított.