Íme a szerződés, amiből kiderül, hogyan és mennyiért került Rogánék bizalmasához az Aulich utcai ingatlan

2019.10.01. 09:47

Többévnyi pereskedés után, a Kúria ítélete nyomán Belváros-Lipótváros önkormányzata elküldte a Transparency International Magyarországnak azt az adásvételi szerződést, amely Rogán Antal bizalmasának kedvezményes áron szerzett ingatlanához kötődik.

Az Aulich utca 3. szám alatti, harmadik emeleti ingatlan akkor vált ismertté, amikor az Index három éve videófelvételeket közölt az ingatlanba ki-bejáró Rogán Antalról, Habony Árpádról és az ingatlan tulajdonosáról, Kertész Balázs ügyvédről, az egykori polgármester bizalmasáról.

A 250 négyzetméteres lakást még Rogán Antal polgármestersége alatt, 2011-ben  vette meg az önkormányzati jegyzőkönyvek tanúsága szerint 44 millió forintért a Rogánnal jó barátságot ápoló Fürstner József fogorvos. Csakhogy a lakás ára becslések szerint ma meghaladhatja a 300 millió forintot. De még nyolc évvel ezelőtt is legalább 100 millió forintot érhetett.  Az ingatlant ezek után hamarosan a Rogán Antal jobbkezének tartott Kertész Balázs cégébe (Monavis) apportálták: így lett az ügyvéd vállalkozása az igen értékes ingatlan tulajdonosa, emlékeztet a Magyar Narancs.

A lap birtokába került adásvételi szerződésből kiderül, hogy Fürstner a Váci utca 36. szám alatti 205 négyzetméteres ingatlan bérleti jogát cserélte el még 2010-ben az Aulich utca 3. szám alatti lakás bérleti jogára, hogy aztán birtokosként igen kedvezményesen megvásárolhassa.

A fogorvosnak 2011-ben végül csupán kicsivel több mint kétmillió forintot kellett kifizetni az Aulich utcai ingatlanért.

Ez pedig úgy volt lehetséges, hogy annak 44 milliós vételárából az önkormányzat elengedett 42 milliót, arra hivatkozva, hogy ezt az összeget Fürstner ráköltötte a Váci utcai akkor még önkormányzati tulajdonú ingatlanra.

A fennmaradt 2,2 millió kifizetésére ráadásul Fürstner 25 év részletfizetési lehetőséget kapott: havonta 7400 forintot fizetett. Az adásvételi szerződésből kiderül továbbá, hogy Fürstner „egészségügyi”, „közművelődésügyi” funkcióra kapta meg az ingatlant. Nem is maradt nála sokáig, hiszen végül Kertész cége kebelezte be.

Ligeti Miklós, az iratokért pert indító Transparency International Magyarország jogi vezetője a lapnak azt mondta, hogy ha  hinni lehet az ingatlanár-statisztikáknak, akkor 2011-ben a belvárosi átlagos négyzetméterárak messze meghaladták az Aulich utca 3. számú ház 3. emeletén található 245 négyzetméteres lakás esetében megállapított 240 ezer forintot.

 Ennek a lakásnak a reális ára nagyjából a kétszerese lehetett az önkormányzat által kért 59 millió forintos vételárnak.