Markáns hidegfront éri el az országot

K  AP20190925198
2019.10.02. 13:21 Módosítva: 2019.10.02. 15:43

Szerdán egy markáns hidegfront éri el hazánkat záporokkal, zivatarokkal, csütörtökre mindenhol jelentősen visszaesik a csúcshőmérséklet - írja az Időkép.hu.

Szerda este hidegfront érkezik északnyugat felől, ami futó záporokat, zivatarokat hoz magával. A Tiszántúlra napközben még nem érkezik meg a csapadék. A front előtt a délnyugati, mögötte az északnyugati szelet kísérhetik élénk lökések.

Szerda estére az OMSZ másodfokú riasztást adott ki a nyugati megyékre: zivatarveszély miatt. Somogy, Vas és Zala megyében a következő órákban viharos széllel, jégesővel kísért zivatarok alakulhatnak ki.

14 megyében - Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Veszprém - elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett Somogy, Vas és Zala megyében a felhőszakadás-veszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A nyugati és az északnyugati tájakon tehát már szerdán megkezdődik a lehűlés, így 19-22 fok közötti maximumokra van kilátás, máshol viszont még 23 és 26 fok közé melegedhet a levegő. Az OMSZ is ezt írja:

Az egész országot érintő lehűlés csütörtökre érkezhet meg.

A szerdáról csütörtökre virradó éjjel többfelé előfordulhat eső, zápor, majd az fokozatosan kelet felé haladva elhagyja az országot. Feltámad az északi-északnyugati szél, amit élénk, erős, helyenként akár viharos lökések is kísérhetnek.

Többfelé 10-12 fokkal lesz hidegebb az eddigiekhez képest, a csúcshőmérséklet mindössze 11 és 16 fok között alakulhat.

Pénteken már naposabb, csapadékmentes időre van kilátás, de az északias szelet még többfelé kísérhetik élénk, helyenként erős lökések. A derültebb, kevésbé szeles tájakon akár 5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet a hajnali órákra, délután pedig 14-18 fokot mérhetünk.

Borítókép: MTI/AP/Matthias Schrader