Hallucinációi miatt éjjel ollóval támadta meg szomszédját

2019.10.02. 09:53

Emberölés kísérlete, magánlaksértés és zaklatás miatt emeltek vádat azzal a 34 éves férfival szemben, aki 2019 márciusában, késő éjjel ollóval támadt szomszédjára az egyik Zirc környéki faluban – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség. 

A férfi otthon végzett számítógépes munkát, és napi rendszerességgel, néha nyugtatóval együtt fogyasztott alkoholt. Emiatt néha a munkavégzés közben hallucinált, olyan hangokat hallott, képeket látott, amik kódoltan cselekvésre utasították – áll az ügyészségi közleményben. 

Egy márciusi délutánon a szomszédja láncra kötött kutyájának hangos vonyítása miatt átkiabált, hogy engedje el az állatot, mert ha nem, akkor megöli. A félelmet keltő fenyegetésért zaklatás miatt tett ellene feljelentést a szomszéd.  

A vádlott aznap ismét hallucinált, ezért késő délután orvoshoz ment, ahol gyógyszert írtak fel neki. Otthon éjfél körül ismét hangokat hallott, ezért egy 20,5 centi hosszú ollót vett magához, és az utcájukban házról házra járva figyelte, hogy honnan jönnek az általa hallani vélt hangok.

Végül a szomszéd háznál állt meg, ahol a már korábban általa megfenyegetett férfi udvari lakrészéhez ment, majd a kopogására ajtót nyitó férfira támadt, és az ágyra lökve meg akarta szúrni.

Kirángatta a teraszra, de a sértett az utcára menekült. A vádlott utolérte, és az árokba lökte, majd ismét próbálta megszúrni. A férfi a támadásokat nagyrészt ki tudta védeni, de a karján és kezein is megsérült, és az egyik szúró mozdulat eltalálta.

Nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de az ügyészség szerint a támadás a sértett kitartó védekezése nélkül halálhoz is vezethetett volna.

A vádlottnál a gyógyszerek és alkohol fogyasztása miatt fellépő pszichiátriai tünetek, hanghallások nem jelentenek a beszámítási képességét korlátozó vagy kizáró tényezőt – közölte az ügyészség, ami börtönbüntetésre tett indítványt.