Zuglónak ki kell adni az önkormányzatnak tartozók személyes adatait

2019.10.02. 09:15 Módosítva: 2019.10.02. 15:28

Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje a bíróság elsőfokú döntése szerint nem titkolhatja el az általa vezetett XIV. kerület kintlevőségeit, közérdekű adatnak minősül, hogy ki mennyivel és mióta tartozik a kerületnek - számolt be a Magyar Nemzet

Kovács Balázs, a zuglói önkormányzat fideszes képviselője még májusban fordult közérdekű adatigényléssel az önkormányzathoz, de a Karácsony Gergely vezette hivatal az adatvédelmi törvényre hivatkozva megtagadta a tételes információszolgáltatást.

Kovács a bíróságon támadta meg, hogy Karácsonyék titkosították a kerület kifizetetlen számláit, valamint hogy Zugló kintlevőségeibe sem nyerhetett betekintést. A bíróság első fokon a fideszes politikusnak adott igazat az ügyben, az önkormányzatnak 15 napon belül be kell mutatni a dokumentumokat.

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után a Zuglói Önkormányzat pontosítást közölt az MN cikkére, azt írták, 

Kovács Balázs közérdekű adatigénylésében a zuglói önkormányzattól azt kérte, hogy adja ki az önkormányzatnak tartozók nevét, azaz személyes adatait és tartozásuk összegét. Zugló nem titkolta az összegeket, nem titkosította a tartozásokat, a kérés ezen részének eleget téve kiadta azt a több mint 172 ezer elemből álló, 2700 oldalas listát, amely minden tartozást felsorolt. Zugló ugyanakkor nem adta ki a személyes adatokat, a tartozók nevét, mert a közérdekű adatok nyilvánossága mellett legalább annyira fontos a zuglói önkormányzat számára a magánszemélyek adatainak védelme is. Az önkormányzat védi a tartozók adatait azért is, hogy esetleges pénzügyi nehézségeikről tudomást szerezve harmadik személy ne húzhasson hasznot helyzetükből.

Az elsőfokú ítélet tehát nem arra vonatkozott, hogy a zuglói önkormányzat nem adta ki a pénzügyi adatokat, hanem hogy ki kell adni a személyes adatokat is. A szóbeli indoklásban ugyanakkor elhangzott, hogy ez egy olyan jogkérdés, amelyben felsőbb bíróságnak lenne helyes kimondani a végső szót. Ennek megfelelően a zuglói önkormányzat fellebbezni fog.

2019. június 1. óta 40 közérdekű adatigénylés érkezett a zuglói önkormányzathoz, 2 eset kivételével, melyeknél nem az önkormányzat volt az adatkezelő, valamennyire elküldte a kért adatokat az önkormányzat.