Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kétmilliárd forintos csalásért hat és fél évet kapott egy pécsi ügyvéd

2019.10.02. 17:51 Módosítva: 2019.10.02. 18:31

Csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt hat és fél év börtönre ítélt a Pécsi Ítélőtábla szerdán másodfokon egy volt pécsi ügyvédet, aki kétmilliárd forintnál is nagyobb mértékű kárt okozott csaknem kétszáz magánszemélynek és gazdasági társaságnak – írta az MTI.

A közlemény szerint a pécsi ügyvéd befektetést ígérve 2007-től rendszeresen gyűjtött pénzt magánszemélyektől és gazdasági társaságoktól; az összeg néhány százezertől több száz millió forintig terjedt. Azt állította, hogy a mögötte állók pénzügyi manővereivel a piacinál lényegesen magasabb nyereséget, havi ötszázalékos kamatot tudnak elérni.

Piramist épített

A vádlott nem fektette be a sértettektől átvett pénzt, a kamatokat és az egyes esetekben visszafizetett tőkét a későbbi ügyfelek befizetései fedezték.

Az ügy másodrendű vádlottja 2010-ben szerzett tudomást az állítólagos befektetésekről, de arról nem tudott, hogy az ügyvéd valójában csak egy pénzügyi piramist épített. A befektetési lehetőséget felajánlotta az ismeretségi körében, ezzel engedély nélküli pénzügyi tevékenységet végzett:

több mint hetvenmillió forintot gyűjtött össze és adott át az elsőrendű vádlottnak.

Egymást is átverték

A harmadik vádlott, aki nem tudott arról, hogy valótlan befektetésekről van szó, szintén ügyfeleket szerzett, de a sértettektől átvett pénzt nem minden esetben adta át az ügyvédnek.

Az elsőrendű vádlott csaknem kétszáz magánszemélynek és gazdasági társaságnak összesen kétmilliárd forintnál nagyobb kárt okozott, ebből a kamat- és a tőkekifizetések révén 914 millió forint térült meg.

  • Az ügyvédet korábban a Szekszárdi Törvényszék első fokon – 182 rendbeli csalás bűntette és hamis magánokirat 2 rendbeli felhasználása miatt – nyolc év börtönre ítélte, ezt a Pécsi Ítélőtábla most hat és fél évre enyhítette.
  • A másodrendű vádlott jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 500 ezer forint pénzbüntetést kapott.
  • A harmadrendű vádlott cselekményeit másodfokon 26 rendbeli csalás bűntettének és jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségének minősítették, a korábban kiszabott 2 év 2 hónap börtönbüntetést két évre enyhítették és négy év próbaidőre felfüggesztették.

Az ítélet a másod- és a harmadrendű vádlott esetében jogerőre emelkedett, az elsőrendű vádlott vonatkozásában az érintettek még nem döntöttek az esetleges fellebbezésről.