A furcsa örökbeadás után lemondott a Pest megyei gyermekvédelmi központ igazgatója

2019.10.02. 06:11

Információink szerint távozik hivatalából a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) igazgatója. A távozás összefüggésben lehet azzal az esettel, amit az Index írt meg: a TEGYESZ  döntése nyomán egy délelőtt leforgása alatt elszakítottak egy másfél éves kislányt a nevelőszüleitől, és örökbe adták őt. A nevelőszülők azóta sem tudják, hol van a kislány. 

Az ügyben felhívtuk Perei Lillát, a Pest Megyei TEGYESZ igazgatóját, aki nem kívánta kommentálni értesülésünket. Információinkat ugyanakkor megerősítette Pitzné Heinczinger Mónika, az intézmény felügyeletét ellátó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségének igazgatója. Ő azt írta:

Perei Lillának, a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatójának közalkalmazotti jogviszonya 2019. november 30. napján a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 28. § alapján lemondással szűnik meg.

Mint cikkünkben megírtuk: a kislányt több mint egy éve nevelték a nevelőszülők. A kislány megszokta környezetét, megszerette a vele együtt élő unokatestvéreit, nevelőanyját "anyának" szólította. A család idén szeptemberben kapott egy értesítést arról, hogy meglátogatja őket a kislány gyermekvédelmi gyámja, egy örökbefogadási tanácsadó és a kislányt örökbefogadni akaró szülők.

A nevelőszülők úgy tudták, a vendégek csak ismerkedni jönnek, de a dolgok váratlan fordulatot vettek. A néhány órás ismerkedés után a síró másfél éves kislányt beültették egy autóba és elvitték magukkal. Nevelőszülei azóta sem tudják, hol van, mi van vele. Az eljárásról csak utólag kapták meg a határozatot. Az egész folyamat olyan gyorsan történt, hogy a nevelőszülők se a kislány szokásait, időbeosztását nem tudták elmondani az örökbefogadó szülőknek, se a kislány gyógyszereit nem tudták odaadni nekik. 

Cikkünkben egy örökbefogadással is foglalkozó szakértő azt mondta: az örökbefogadásokat több hetes ismerkedési időszaknak kell megelőznie a nevelőszülők bevonásával, hogy a gyerek bizalommal legyen az örökbefogadó szülők iránt. Ha az örökbeadást ilyen gyorsan intézik, az súlyos, akár életre szóló traumát okozhat a gyereknek, így az ilyen gyors eljárás semmiképpen nem szolgálja a gyermek érdekét.  

Az ügyben ügyészi törvényességi ellenőrzést folytat a Pest Megyei Főügyészség, amely az iratokat maga továbbította a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupció és Gazdasági Bűnözés  elleni osztályára. Jagusztin Tamás, a Pest Megyei Főügyészség helyettes szóvivője az Index kérdésére ezt válaszolta:

Az ügyészség a hozzá érkező beadványokat minden esetben tartalmuk szerint vizsgálja meg, és e szerint tesz intézkedéseket. A Pest Megyei Főügyészségre benyújtott és Ön által jelzett kérelem alapján ügyészi törvényességi ellenőrzés indult. Az ügyészi vizsgálatot a Pest Megyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztálya folytatja. A vizsgálat során az ügyészség az ügyben eljáró Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és a szentendrei gyámhatóság eljárásának törvényességét ellenőrzi. Az ügyészséghez benyújtott kérelem tartalma alapján büntető feljelentésnek is minősült, ezért azt e részében megküldtük a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya részére.